Delen     Populaire blogs     Volgende blog Ľ
Blog maken     Inloggen
_
_
Marokkaans/Arabisch koken met Amber
Heerlijke recepten uit de rijke wereld van de Marokkaanse en Arabische keuken en andere keukens met daarnaast allerlei evenementen,achtergrondinformatie,multicultureel nieuws en TV
_
Home__Weblog__Prikbord__Links__Gastenboek__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Overheerlijke Marokkaanse en andere Arabische gerechten met daarnaast lekkere recepten uit verschillende keukens: maak ze ook!! Klik om elk recept in z'n geheel te bekijken op "lees verder" of klik op de titel van het recept. (Wil je de recepten uitprinten, klik linksonder elk recept op het printer- icoontje)



Mijn Profiel

amber
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privť bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend






Zoeken in Google
_



CategorieŽn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Kipcurry met kikkererwten
06 april 2016 15:22




Couscous met vruchten
04 april 2016 13:58




Fotoboeken


Arabische achtergrond (2)
_
_






Weblog Vrienden





Gastenboek berichten

Arnie alberts
11 november 2017 18:32
_
Trapliften zijn duur in aanschaf er zijn echter manieren om op de kosten te besparen op https://www.trapliften-traplift.nl/ is hierover van alles te lezen

Latifa
23 oktober 2016 20:30
_
Hey amber Heb een vraag over u Franse brionchbroodjes.. Je spreekt over een koffielepel vanille, welke vanille is dit?? Grtjs

Amber
21 september 2016 11:20
_
Over het algemeen zijn de recepten bedoeld voor ongever 4 personen, maar e.e.a. is natuurlijk ook afhankelijk van het feit of je grote eters hebt. Een beetje zelf uitmikken dus en in voorkomende gevallen 2 of 3 keer de hoeveelheid ingrediënten gebruiken.




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door Marc om 10:28
_
Nieuwe Weblog reactie geplaatst

Door jannie1944 om 10:28
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door jannie1944 om 10:28
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door jannie1944 om 10:28
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door Charissa46 om 10:28
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door Marc om 10:28
_
Nieuwe Weblog reactie geplaatst

Door Rosalina42 om 10:27
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Charissa46 om 10:27
_
Nieuwe Reactie geplaatst





_

Andere artikelen



Kruidig-zoete lamsbout


Kruidigzoetelamsbout

Een heerlijke, zoet-kruidige lamsbout die wél
tenminste 7 uur moet stoven voor het allerbeste
resultaat; vlees dat smelt op je tong, zo zacht.....

Dit heb je nodig:

Voor 5 personen:
1 flinke lamsbout;
3 eetlepels mosterd;
2 eetlepels honing;
2 grote fijngehakte uien;
2 geschrapte en in plakjes gesneden wortelen;
3 fijngeperste tenen knoflook;
het sap van 1 flinke sinaasappel;
3 koffielepels "Ras el hanout";
1 blaadje laurier;
zonnenbloemolie en/of boter;
250 ml. water;
zout en peper naar smaak.

Zo maak je het:

Verhit de olie en/of de boter in een ruime braadpan en braad
daarin de lamsbout samen met de gehakte ui en knoflook aan.
Voeg er de wortelplakjes aan toe en roer alles door.
Voeg er dan de mosterd, de honing, het sinaasappelsap, de
ras el hanout, het laurierblaadje en zout en peper naar smaak
aan toe.
Roer nogmaals alles goed door elkaar en bedek met 250 ml. water.

Breng aan de kook, zet het deksel op de pan en laat ongeveer
7 uur heel zachtjes stoven (het liefst op het gas met een vlamverdeler).
Kijk af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit; voeg anders wat
extra water toe.

Dien op met daarbij groenten/aardappelen naar keuze.




RAS EL HANOUT BIJ DE AH/JUMBO


RAS EL HANOUT BIJ DE AH/JUMBO



Geplaatst op 06 januari 2013 16:19 en 6413 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  _
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Dante  
08 jan 2013 12:48
Lijkt me heerlijk. Heeft dit soort recepten - Arabisch, Marokkaans - je voorkeur?

Amber  
08 jan 2013 13:07
Ja natuurlijk Dante, want anders had ik mijn weblog die titel niet gegeven.
Ik ben ooit met een Marokkaanse man getrouwd geweest en heb twee half-Marokkaanse kinderen uit dat huwelijk.
Ik kom al meer dan 37 jaar in Marokko en ben gék op de cultuur en dus ook de gerechten.
Je vindt hier dus vnl. Marokkaanse en andere Arabische recepten uit landen zoals Algerije, Tunesië, Egypte en het Midden Oosten en daarnaast ook recepten die ik persoonlijk erg lekker vind en dat kunnen ook gewoon Nederlandse recepten zijn.

groetjes,
AMBER
_





_
Gast  25 jan 2013 13:34
Salam amber, even een vraagje, hoe maak jij lam schoon? Groetjess

Amber  
25 jan 2013 13:39
Wat bedoel je? Ik koop mijn lamsvlees gewoon bij de Marokkaanse slager; het is dan al schoon (of bedoel je dat niet?).
_





_
Gast  25 jan 2013 13:43
Ja ik ook mAar bijv. Kip maak ik eerst schoon met azijn etc... Moet dat bij lam ook? Groetjes

Amber  
25 jan 2013 14:30
Tja, dat laat ik aan jou zelf over......het kán wel natuurlijk
_





_
Gast  25 jan 2013 14:42
Haha ja weetniet of dat nou moet of niet, deed het eerst bij kip ook niet, toen zag ik wat er allemaal af kwam, echt vies! Maar bij lam is dat dus nie zo? Sorry heb nog niet zoveel verstand van koken etc

Amber  
25 jan 2013 14:51
Als je het wilt doen, dan moet je het gewoon doen; kwaad kan het niet.
Ik doe het zelf niet; ik kan me voorstellen dat in landen als Marokko, waar de schapen buiten aan haken voor de winkel hangen, het wél nodig is om het vlees eerst te spoelen voordat je het gebruikt, maar hier in Nederland, als de slager een beetje hygienisch is, hoeft dat niet.
_





_
Gast  25 jan 2013 15:46
lijkt me een heerlijk recept , wil het ook maken ! maar effe vraagje , mag het ook stoven in 2x eerst keer vb 5u en dag erna nog 2 uurtjes , ? want wil zondag om 12 u eten en moet wel erg vroeg op anders
dank je wel

Amber  
25 jan 2013 20:09
Ik zou het toch liever die 7 uur achter elkaar stoven; als je het eerst 5 uur doet, het gas uitzet en laat afkoelen en daarna weer op temperatuur moet brengen en zo; lijkt me niet zo goed voor het gerecht.
Maak het anders 1 dag van tevoren.
_





_
Marleenjulie  
26 jan 2013 01:39
hoi hoi amber leuk zo snel antwoord , ik zal dan morgen maar alles klaarmaken en kunnen we zondag rustig eten !!!
zal laten weten of lekker is
fijn weekend en bedankt marleenjulie

Marleenjulie  
29 jan 2013 00:37
hoi hoi amber,
we hebben zondag heerlijk gegeten , gerecht was goed gelukt en mijn gasten 10pers ! vonden het heeeeerlijk !!
_





_
Amber  
29 jan 2013 13:35
Heel fijn om te lezen Marleenjulie; fijn dat je even schreef hoe het gerecht is bevallen want dat doet n.l.niet iedereen helaas.....

Gast  07 feb 2013 12:57
Wat is ras el hanout "

_





_
Amber  
07 feb 2013 13:19
Dat is een Marokkaans kruidenmengsel; je koopt het bij een Turkse- of Marokkaanse winkel maar je kunt het tegenwoordig ook vaak kopen bij de Albert Heijn en de Jumbo-supermarkten. Kijk dan bij de afdeling Wereldgerechten.
Bovenaan bij de afbeelding van dit recept zie je een plaatje van een potje/pakje ras el hanout uit de supermarkt.
Je kunt het ook zelf maken; kijk dan in het "categoriënoverzicht" in de

Gast  31 mrt 2013 11:54
Ik heb het gerecht kruidig zoete lamsbout gisteren klaargemaakt, het was heeel erg lekker. Ik maak je gerechten regelmatig en ik vind ze erg goed geschreven . Het resultaat is fantastisch.

_





_
Amber  
31 mrt 2013 13:30
Heel leuk om te lezen.....ben blij dat het gerecht je goed gelukt is en dat het smakelijk was.

groetjes,
AMBER

Gast  01 mei 2013 23:53
Amber,

het recept lijkt me grandioos! Ik ben beginner met de tazine; maar als ik jouw recept lees kan ik die daar niet voor gebruiken (je schrijft braadpan)
Zag gisteren wel in marokkaanse winkel een rechte/hoge aardenwerk pan, dus niet conisch. Zou ik die evt. nog moeten kopen?

Alvast bedankt voor je tekst en uitleg :grin:
_





_
Amber  
02 mei 2013 11:28
Hallol aatste "Gast" zonder naam:

Dit is zeker geen tajinegerecht dus je kunt het idd. niet in een tajina bereiden.
Het moet echt in een pan met dikke bodem zoals bijvoorbeeld een braadpan, waarin het gerecht dus heel lang moet stoven/braden.
Dus je hoeft er echt geen Marokkaanse attributen voor te kopen......
Succes met het recept.
groetjes,
AMBER

Gast  19 jul 2013 13:06
Kun je het ipv op het gas ook op een lage temperatuur in de oven zetten? Bijvoorbeeld op 100 graden of lager...
_





_
Amber  
19 jul 2013 14:33
Dat kan wel maar dan eerst even bovenop het fornuis aanbraden voordat je het in de oven zet.
Wel heel lang laten braden totdat het vlees van het bot valt.

Gast  19 jul 2013 16:11
Dankje, ik ga het nu maken, heb net alles in huis gehaald. Ik vertel wel hoe het ging.
_





_
Gast  31 dec 2013 14:22
Hallo amber,

Allereerst complimenten voor je heerlijke gerechten!

Ik wilde laatst een lamsbout halen, maar dat bleek een heel been te zijn? Dat past nooit in mijn pan, ik heb de slager gevraagd om het in 3 en te snijden. Hoe zwaar is een lamsbout bij jou? En wat moet ik precies bij de slager zeggen?

Gr. Sandra

Amber  
31 dec 2013 21:23
Hallo Sandra,

bedankt voor je complimenten.
V.w.b. de lamsbout; je moet een lamsbout van ongeveer 2 kilo hebben.
Je moet bij de slager vragen of hij een stuk van 2 kilo voor je afzaagt;je hoeft dus niet een hele poot te gebruiken.
_





_
Gast  13 jan 2014 09:13
Nou, ik wilde even laten weten dat het heerlijk is geworden, alleen bij mij kwam de saus heel donker uit, dusniet zoals op de foto, dat was wel jammer maar was wel heel lekker! Ik denk dat het vuur te hoog stond, alleen dat was het laagste vuur.


Heb je misschien ook een ander recwpt voor een hele lamsbout? En als ik dit in de oven
wil doen hoe warm moet de oven dan en hoelang moet het erin?

gr. Sandra

Amber  
13 jan 2014 10:17
Nee, sorry Sandra, ik heb geen ander recept voor een hele lamsbout;kijk anders even op Google voor zo'n recept.

Groetjes,
AMBER
_





_
Amber  
13 jan 2014 11:14
Oeps..... misschien hebben jullie het gemerkt;ik heb wel 10 keer mijn reactie geplaatst; per ongeluk,want ik zat op mijn tablet te werken en die wilde, dacht ik,mijn reactie niet plaatsen.
IneenS stonden er een stuk of 10 reacties......ik heb ze inmiddels verwijderd, dus sorry voor het evt.ongemak.

groetjes,
AMBER

Gast  08 okt 2014 16:15
Hoi Amber,

Allereerst bedankt voor je heerlijke recepten. Ik maak er vaak gebruik van. Volg niet alles letterlijk en pas soms hoeveelheden e.d. naar eigen inzicht aan. Maar door jou krijg ik vaak ideeën (heel belangrijk). Je lamsbout heb ik bv. aangepast door gewoon lamsvlees zonder bot te gebruiken. In olijfolie braad ik het vlees zachtjes aan in olijfolie. Dan begint de honger al te komen! Daarna voeg ik knoflook toe. Vervolgens de uien in blokjes gesneden er bij. Geheel een uurtje laten stoven. Als alles bijna gaar is voeg ik aardappel en winterpeen in blokjes toe. Eventueel wat water bijvoegen (aardappel en wortel moeten minstens half onder het vocht staan), anders worden de aardappel- en wortelstukjes niet gaar. Ik doe er ook wat stukjes bloemkool en soms stukjes courgette bij. Na een half uurtje gaan de kruiden, ras el hanout, zwarte peper en paprikapoeder (meestal ook wat harissa voor wat extra pittigheid). Vervolgens de sinaasappelsap, laurier, mosterd en honing er bij. Geheel nog een half uurtje laten sudderen. Dit doe ik allemaal in de tajine, er komt geen pan aan te pas. Als het gerecht klaar is ruikt het heerlijk in huis! Veel groeten en ik zie uit naar nog meer recepten van je.
_