Er staan nog meer basboussa-variaties op dit weblog
maar dit is er eentje met pistachenootjes......
Dit heb je nodig:
Neem een bakblik van 22x22 cm:
3 eieren;
85 gram suiker;
200 gram griesmeel;
65 gram gemalen pistachenootjes;
80 gram zonnenbloemolie;
80 gram volle melk;
1 zakje bakpoeder.
Voor de siroop:
300 gram suiker;
1/2 liter water;
1/2 waterglas oranjebloesemwater.
Voor de versiering:
grof gemalen pistachenootjes.
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Mix de eieren in een kom samen met de suiker
totdat je een schuimige massa krijgt.
Mix er de melk en de olie doorheen en dan
het griesmeel, de gemalen pistachenootjes en
het bakpoeder.
Mix alles goed door elkaar zodat je een glad
mengsel krijgt.
Beboter de bakvorm, leg er een velletje bakpapier
in en schep het beslag in de bakvorm.
Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak
totdat de bovenkant van de cake mooi goudbruin
is en een satéprikker er droog uitkomt.
Maak ondertussen wanneer de basboussa in de oven
staat de siroop:
Doe het water in een pannetje en voeg er de suiker
en het oranjebloesemwater aan toe;breng aan de kook
en laat 15-20 minuten zachtjes koken totdat de siroop
dikker is geworden.
Haal de cake uit de oven als hij gaar is en giet er meteen
de nog hete siroop overheen.
De cake moet alle siroop absorberen.
Laat afkoelen en snijd de basboussa in vierkante blokjes
en versier met de grofgehakte pistachenootjes.
KLIK VOOR ANDERE BASBOUSSA-RECEPTEN OP DE LINKS DIE HIERONDER STAAN: