Delen     Populaire blogs     Volgende blog Ľ
Blog maken     Inloggen
_
_
Marokkaans/Arabisch koken met Amber
Heerlijke recepten uit de rijke wereld van de Marokkaanse en Arabische keuken en andere keukens met daarnaast allerlei evenementen,achtergrondinformatie,multicultureel nieuws en TV
_
Home__Weblog__Prikbord__Links__Gastenboek__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Overheerlijke Marokkaanse en andere Arabische gerechten met daarnaast lekkere recepten uit verschillende keukens: maak ze ook!! Klik om elk recept in z'n geheel te bekijken op "lees verder" of klik op de titel van het recept. (Wil je de recepten uitprinten, klik linksonder elk recept op het printer- icoontje)



Mijn Profiel

amber
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privť bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend






Zoeken in Google
_



CategorieŽn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Kipcurry met kikkererwten
06 april 2016 15:22




Couscous met vruchten
04 april 2016 13:58




Fotoboeken


Arabische achtergrond (2)
_
_






Weblog Vrienden





Gastenboek berichten

Ferdinand
23 maart 2018 17:05
_
Even een tip aan de beheerder van de website, ik heb op de Div links geklikt van bedrijven die aangeraden worden. Misschien handig om de links is na te kijken, ca.de helft bestaat niet meer.

Olaf Wiggers
08 februari 2018 09:10
_
In het recept om zelf knoflookolie te maken worden gegrilde peperkorrels gebruikt. Ik ken deze niet en kan er ook niets over terugvinden op internet. Waar kan ik deze gegrilde peperkorrels kopen, of moet ik deze zelf grillen?

Amber
30 januari 2018 11:38
_
Veel plezier er mee Saskia Groetjes




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door greet65 om 03:48
_
Greet65 Online

Door Josta48 om 01:19
_
Nieuwe Foto van de dag geplaatst

Door Marc om 00:37
_
Nieuwe Weblog reactie geplaatst

Door Mandalineke om 00:18
_
Mandalineke Online

Door j.zwiep om 00:10
_
J.zwiep Online

Door Eenzamefietser75 om 00:06
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door redone om 00:04
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door Eenzamefietser75 om 00:04
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst





_

Andere artikelen



De Cactusvijg (of woestijnvijg)



Wie ooit wel eens in Marokko is geweest kent ze wel; die heerlijke sappige CACTUSVIJGEN.
Je kunt ze overal kopen. Ze worden vanaf handkarretjes verkocht langs de straat en op de markten.
Ze kosten bijna niks en je kunt zelf aanwijzen welke je wilt hebben.
De verkoper schilt ze dan voor je (want er zitten scherpe stekels aan de schil van de vrucht), dus doe het vooral niet zelf.
Zet ze als het kan even in de koelkast en daarna is het smullen geblazen.

De cactussen (de schijfcactus) waar deze vruchten aan groeien vind je overal in Marokko; ze worden vaak gebruikt als afrastering tussen stukken land.
De cactusplant kan wel een hoogte van 4 meter bereiken. De plant komt van oorsprong uit Mexico. Spaanse zeelieden brachten de vrucht naar Zuid-Europa en Noord-Afrika.
Ze zijn tegewoordig ook ruim verkrijgbaar in Nederland.

In het voorjaar bloeit de cactusvijgplant met grote gele bloemen, waaruit zich in de zomer en de herfst grote zaadbessen ontwikkelen. Het zijn eivormige vruchten van 7 tot 10 cm lang. Tijdens het rijpingsproces verkleuren de vruchten van groen-geel naar oranje-rood.
Het vruchtvlees is oranje van kleur met zwarte pitten.

Een cactusvijg is rijp als de vrucht zacht aanvoelt als je op de schil drukt.
De smaak van de vrucht is zoet-zuur en lijkt op die van de peer. Het korrelige, waterige vruchtvlees is sappig en verfrissend. De kleine pitjes zijn eetbaar, net als die van de gewone vijg. De vrucht heeft een licht laxerende werking.


Wat kan je er allemaal mee doen:

-halveren en uitlepelen
-in blokjes door fruitsalade met banaan, kiwi,meloen en papaja
-plakjes bij koud vlees met een fijne saus.






Geplaatst op 10 maart 2008 15:13 en 11919 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  _
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Jamila  
10 mrt 2008 16:55
Deze zijn niet te versmaden.
Zalig gewoon.,ook die granaatappels.
Wel een werkje om al die balletjes eruit te halen,suiker erover.En dan heb je wel wat.

Fey  
10 mrt 2008 18:36
Hoi Amber toen ik in Marokko was heb ik ze vaker gegeten. Gewoon uit het handje, heerlijk! Vr. gr. fey
_





_
Gast  11 okt 2010 01:23
Ik woon in zuid-frankrijk en maak al jaren gelei van de cactusvijg. Ik pluk ze gewoon ergens langs de kant van de weg met dubbele handschoenen,
de kleur van de vijg is hier donkerpaars van buiten, als ze goed rijp zijn.
Ik stoom ze in een speciale pan ( met een mes goed doorprikken als ze in de pan zitten, er komt enorm veel sap vanaf ( 4 kleine emmertjes: 15 liter) van het sap kun je van alles maken!!

Amber  
11 okt 2010 22:36
Nou dat lijkt me ook wel heerlijk....goed idee om ze ook eens zo op jouw manier te verwerken.
Zelf heb ik ze nooit anders gegeten dan vanaf een karretje dat elke dag langs komt op mijn vakantieadres in Marokko.
Ook daar groeien ze langs de kant van de weg maar ik durfde ze nooit zomaar te plukken omdat je maar nooit weet van wie die cactussen zijn en op wiens grond ze staan.

groetjes,
AMBER
_





_
Gast  18 okt 2011 21:13
Cactusvijgenmarmelade.
ëén kg rijpe cactusvijgen plukken of kopen en schillen (kan met een vork en een scherp mes), dan in blokjes snijden . Zachtjes koken met wat extra water. Vervolgens de pitjes eruit zeven. Het dikke sap met het sap van 2 limoenen en 500 gr suiker zachtjes inkoken totdat het dik genoeg is voor een marmelade. Laten afkoelen.......marmelade is klaar. Heerlijk om in vele recepten te verwerken of gewoon als marmelade te gebruiken.


Amber  
19 okt 2011 17:50
Lijkt me ook heerlijk;heel erg bedankt voor het recept.

groetjes,
AMBER
_