Delen     Populaire blogs     Volgende blog Ľ
Blog maken     Inloggen
_
_
Marokkaans/Arabisch koken met Amber
Heerlijke recepten uit de rijke wereld van de Marokkaanse en Arabische keuken en andere keukens met daarnaast allerlei evenementen,achtergrondinformatie,multicultureel nieuws en TV
_
Home__Weblog__Prikbord__Links__Gastenboek__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Overheerlijke Marokkaanse en andere Arabische gerechten met daarnaast lekkere recepten uit verschillende keukens: maak ze ook!! Klik om elk recept in z'n geheel te bekijken op "lees verder" of klik op de titel van het recept. (Wil je de recepten uitprinten, klik linksonder elk recept op het printer- icoontje)



Mijn Profiel

amber
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privť bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend






Zoeken in Google
_



CategorieŽn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Kipcurry met kikkererwten
06 april 2016 15:22




Couscous met vruchten
04 april 2016 13:58




Fotoboeken


Arabische achtergrond (2)
_
_






Weblog Vrienden





Gastenboek berichten

Ferdinand
23 maart 2018 17:05
_
Even een tip aan de beheerder van de website, ik heb op de Div links geklikt van bedrijven die aangeraden worden. Misschien handig om de links is na te kijken, ca.de helft bestaat niet meer.

Olaf Wiggers
08 februari 2018 09:10
_
In het recept om zelf knoflookolie te maken worden gegrilde peperkorrels gebruikt. Ik ken deze niet en kan er ook niets over terugvinden op internet. Waar kan ik deze gegrilde peperkorrels kopen, of moet ik deze zelf grillen?

Amber
30 januari 2018 11:38
_
Veel plezier er mee Saskia Groetjes




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door greet65 om 03:48
_
Greet65 Online

Door Josta48 om 01:19
_
Nieuwe Foto van de dag geplaatst

Door Marc om 00:37
_
Nieuwe Weblog reactie geplaatst

Door Mandalineke om 00:18
_
Mandalineke Online

Door j.zwiep om 00:10
_
J.zwiep Online

Door Eenzamefietser75 om 00:06
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door redone om 00:04
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door Eenzamefietser75 om 00:04
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst





_

Andere artikelen



Dadels, de herkomst en historie van deze zeer geliefde vrucht



Dadels worden gebruikt in zeer veel Noord-Afrikaanse gerechten en vooral niet te vergeten gebak en koekjes en ook in het Midden-Oosten zijn dadels zeer geliefd.

Dadels zijn tegenwoordig ook vers te verkrijgen maar het bekendst zijn ze bij ons in geconfijte of gedroogde vorm.

Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm die in subtropische en woestijnachtige gebieden in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Californië en Australië groeit.
De vingervormige vrucht groeit in groepjes van enkele tientallen hoog in de bomen en verandert tijdens het rijpen van groen in glanzend bruin.
Dadelpalmen dragen veel vruchten: de jaaropbrengst is zo'n 50 kg. Tot enkele jaren geleden waren er buiten de landen van herkomst alleen gedroogde dadels verkrijgbaar, maar nu worden ook verse dadels geëxporteerd.

Geschiedenis:

Dadels behoren tot de oudste gecultiveerde fruitsoorten ter wereld.
Het is aannemelijk dat de Babyloniërs ze zo'n achtduizend jaar geleden al kweekten.
Vroeger werd de dadelpalm beschouwd als de 'levensboom'.
Elk deel ervan werd gebruikt; de knoppen en de vruchten werden gegeten of gedroogd en vermalen tot bloem, het sap werd gedronken, de vezels werden gebruikt om mee te weven en de dadelpitten werden aan de ezels en kamelen gevoerd.
Tot op heden staan dadels bekend als 'het brood van de woestijn'.
De oude grieken en Romeinen waren er ook dol op en aten ze vaak in combinatie met vlees.

Variëteiten:

Van de talloze dadelvariëteiten worden slechts enkele geëxporteerd.
De geliefdste soort is de goudbruine Deglet Nour (dadel van het licht) uit Noord-Afrika.
Daarnaast zijn de mierzoete Hallawi of de geurige Khaleseh, met oranjebruine schil ook heerlijk.
De lekkerste dadels zijn de grote, rimpelige Medjool-dadels uit Egypte en Californië, want die hebben heerlijk zacht, zoet vruchtvlees.

Voedingwaarde:

Dadels zijn zeer voedzaam.
Ze bevatten meer natuurlijke suikers dan welk ander fruit ook en leveren een aanzienlijke hoeveelheid voedingsvezels, kalium, alsmede diverse vitaminen en mineralen. Ze bevatten 144 kcal per 100g.

Kopen en bewaren:

Verse dadels:
deze moeten dik en vochtig zijn, met een gladde schil en een enigzins knapperige structuur.
Ze worden los en in doosjes verkocht.
Dadels zijn rijp wanneer ze glanzend bruin zijn. Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig; u kunt ze in dit stadium weliswaar eten, maar het vruchtvlees is harder en minder honingachtig dan dat van rijpe dadels.
Om ze te laten rijpen moet u de dadels op kamertemperatuur bewaren.
Verse dadels kunt u heel invriezen, mits ze niet eerder zijn ingevroren geweest (wat bijna altijd het geval is).

Semi-gedroogde dadels :
deze worden in groepjes aan de steel verkocht. ze hebben een rimpelige schil en zijn vrij taai.

Buiten dat dadels heel veel gebruikt worden in de N-Afrikaanse keuken en de keuken van het Midden-Oosten, is het ook heel lekker om dadels te vullen met roomkaas e.d.





Gedeeltelijke bron: degezondeapotheker.nl










Geplaatst op 19 april 2008 20:31 en 8641 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  _
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Amida  
19 apr 2008 21:03
Dadels vind ik ook heel erg smakelijk en inderdaad gevuld met roomkaas heerlijk. Maar nu heel wat anders; pas geleden heb ik vijgenjam gekregen. En je weet niet wat je proeft zoooo lekker.Groet Amida.

Amber  
19 apr 2008 21:11
Hallo Amida.

Ik begrijp wat je bedoelt; vijgenjam is iets heel aparts en echt een delicatesse.
Ik houd ook erg van verse vijgen; die paarse en ook groene.
Heb je die wel eens gegeten? Dat is toch wel heel wat anders dan gedroogde vijgen (ook niet te versmaden).

groetjes,
Amber
_





_
Amida  
19 apr 2008 21:24
Amber, even een vraagje. Vlak bij mij zit een Turkse supermarkt althans een supermarktje geleidt door turkse mensen. Zou je daar ook dadls en/of vijgen kunnen kopen?Al dan niet vers. Nu weet ik wel dat ik gewoon moet gaan kijken en vragen. Groet Amida.

Amber  
20 apr 2008 12:44
Tja, ik weet niet hoe rijk gesorteerd die winkel bij jou is, maar ik woon vlak bij een straat waar alleen maar Turkse winkels (en 1 Nederlandse) zijn en die verkopen altijd verpakte en losse halfgedroogde dadels en vijgen en af en toe (als het de tijd van het jaar is) verse vijgen. Die zijn overigens wel heel erg prijzig vind ik.
Ik eet ze vaak in Marokko en daar kosten ze zo goed als niks omdat ze daar groeien natuurlijk......
Gewoon dus maar even gaan kijken in die winkel in jouw buurt en anders ook even vragen...
Ik hoor en zie trouwens wel vaker dat autochtone Nederlanders enige schroom hebben om bij een Turkse en/of Marokkaanse winkel naar binnen te stappen. Ik vraag me af waarom. Je zou nog eens erg plezierig verrast kunnen worden door de lekkere en vaak niet eens dure produkten die er te koop zijn.
Groetjes,
Amber

_