Delen     Populaire blogs     Volgende blog Ľ
Blog maken     Inloggen
_
_
Marokkaans/Arabisch koken met Amber
Heerlijke recepten uit de rijke wereld van de Marokkaanse en Arabische keuken en andere keukens met daarnaast allerlei evenementen,achtergrondinformatie,multicultureel nieuws en TV
_
Home__Weblog__Prikbord__Links__Gastenboek__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Overheerlijke Marokkaanse en andere Arabische gerechten met daarnaast lekkere recepten uit verschillende keukens: maak ze ook!! Klik om elk recept in z'n geheel te bekijken op "lees verder" of klik op de titel van het recept. (Wil je de recepten uitprinten, klik linksonder elk recept op het printer- icoontje)



Mijn Profiel

amber
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privť bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend






Zoeken in Google
_



CategorieŽn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Kipcurry met kikkererwten
06 april 2016 15:22




Couscous met vruchten
04 april 2016 13:58




Fotoboeken


Arabische achtergrond (2)
_
_






Weblog Vrienden





Gastenboek berichten

Arnie alberts
11 november 2017 18:32
_
Trapliften zijn duur in aanschaf er zijn echter manieren om op de kosten te besparen op https://www.trapliften-traplift.nl/ is hierover van alles te lezen

Latifa
23 oktober 2016 20:30
_
Hey amber Heb een vraag over u Franse brionchbroodjes.. Je spreekt over een koffielepel vanille, welke vanille is dit?? Grtjs

Amber
21 september 2016 11:20
_
Over het algemeen zijn de recepten bedoeld voor ongever 4 personen, maar e.e.a. is natuurlijk ook afhankelijk van het feit of je grote eters hebt. Een beetje zelf uitmikken dus en in voorkomende gevallen 2 of 3 keer de hoeveelheid ingrediënten gebruiken.




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door hannekevanveen om 03:34
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door hannekevanveen om 03:09
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door jjacqueline om 02:04
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door douwe om 01:55
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door elvira om 01:32
_
Elvira Online

Door marielove om 01:21
_
Marielove Online

Door Faroek om 01:13
_
Faroek Online

Door Eenzamefietser75 om 00:42
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst





_

Andere artikelen



Marokkaanse harira


Marokkaanse harira

Een klassieke Marokkaanse gebonden soep die vooral tijdens de vastenmaand Ramadan wordt gegeten door Marokkaanse gezinnen.
De vasten wordt dan "verbroken" met deze soep met daarbij b.v. schaaltjes dadels, hardgekookte eieren en chebakia (Marokkaans traditioneel honinggebak).

Elke Marokkaanse vrouw maakt de harira op haar eigen manier.
Hieronder volgt mijn gemakkelijk te maken recept van deze heerlijke kruidige soep:

Dit heb je nodig:

300 gram lams- kalfs- of rundvlees;
100 gram kikkererwten (1 nacht laten weken in wat water)
óf een blik (uitgelekte en afgespoelde) gekookte kikkererwten);
100 gram linzen;
50 gram ronde rijst,vermicelli of een kleine pastasoort;
500 gram tomaten (of 1 blik tomatenblokjes);
1 eetlepel tomatenpuree;
1 bosje verse koriander;
1 bosje platte peterselie;
1/2 bosje selderij;
1 ui;
1 mespunt kaneelpoeder;
1 koffielepel kurkuma;
1/2 koffielepel gemberpoeder;
1/2 koffielepel zwarte peper;
1 koffielepel "smen" of gewone roomboter (zie voor het recept van "smen" de link onder dit recept);
1 eetlepel zonnenbloemolie;
75 gram bloem;
3 rundvleesbouillonblokjes;
evt. 1 losgeklopt ei;
het sap van 1/2 citroen;
2 liter water.

Zo maak je het:

Snijd het vlees in kleine stukjes en hak de platte peterselie, de verse koriander, de selderij en de ui fijn.
Doe alles in een kookpan en voeg daar de geweekte en uitgelekte kikkererwten (eerst velletjes er af halen), de linzen, het kaneelpoeder, het gemberpoeder, de kurkuma, de smen of roomboter, de zonnenbloemolie, de van velletjes ontdane, in een keukenmachine gemalen tomaten (of de tomatenblokjes uit blik), de tomatenpuree en de bouillonblokjes aan toe.
Roer alles door elkaar.

Gebruik je kikkererwten uit blik,voeg die dan pas toe op het moment dat je de rijst,vermicelli of kleine pasta toevoegt.

Laat 10 minuten zachtjes al roerend pruttelen.
Giet er dan 2 liter water bij, breng aan de kook en zet het gas laag.
Laat zachtjes koken totdat kikkererwten en vlees gaar zijn.
(in een snelkookpan duurt dat ongeveer 20-30 minuten)

Maak in een kommetje een papje van 75 gram bloem en 1 dl. lauw water.
Met een garde goed roeren zodat je een glad mengsel zonder klontjes krijgt.

Voeg de ronde rijst of de vermicelli of kleine pasta toe aan de harira en ook de uitgelekte en afgespoelde kikkererwten uit blik (als je die gebruikt i.p.v. de geweekte kikkererwten aan het begin van de kooktijd).
Laat de soep ongeveer 10-15 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert.

Roer dan al roerend het aangemaakte bloempapje door de soep; blijf ongeveer 1 minuut doorroeren totdat je ziet dat de soep de juiste dikte heeft.

Proef of er genoeg zout en peper in de soep zit; de soep moet gebonden zijn maar niet dik. Voeg wat extra water toe als ze te dik is.
Roer er het sap van 1/2 citroen doorheen.
Roer er evt. op het laatst een losgeklopt ei doorheen.

Dien de soep op in mooie soepkommen en geef er dadels, gedroogde vijgen, chebakkia en Marokkaans brood bij.




Artikel links


Geplaatst op 09 september 2009 13:15 en 39326 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  _
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Gast  03 feb 2011 13:37
respect amber

Amber  
03 feb 2011 20:34
Dank je wel... :grin:
_





_
Gast  24 mrt 2011 00:33
:grin: dit is zo lekker,heb een lieve marrokaanse buurvrouw en die nodigt me vaak uit om te komen eten of ze brengt wat langs,heerlijke eten

Amber  
24 mrt 2011 12:39
Je hebt gelijk; Marokkaans eten is erg lekker en jij boft maar met zo'n buurvrouw die wel eens wat langs komt brengen.

groetjes,
AMBER
_





_
Gast  04 aug 2011 14:36
Ik zou graag harira soep willen maken en kwam dit recept tegen. Naar mijn weten proef je in de harira soep geen hele kikkererwten e.d. meer. Moet er daarom geen staafmixer in op een gegeven moment? Of is het eindresultaat volgens dit recept ook 1 gladde massa?
Bedankt vast voor je reactie!

Amber  
05 aug 2011 12:13
Nee hoor, alsjeblieft geen gedoe met een staafmixer!!
In de harira moeten juist de hele (of halve) kikkererwten nog goed te zien en te proeven zijn, net als de andere ingrediënten.

groetjes,
AMBER
_





_
Gast  08 aug 2011 13:26
Ooh oke..dank je wel voor je reactie!
Mijn partner is niet zo dol op kikkererwten en eet harira soep wel graag als deze fijn zijn gemaakt. Wanneer kan ik dat dan het beste doen, gelijk aan het begin? Alvast bedankt weer...

Groetjes Mariska

Marjamaria  
23 aug 2011 22:20
ik wil graag je vriend zijn.
heb me net aangemeld.
ik heb sinds kort nieuwe buren uit soedan en ik wil ze graag ook lekker laten eten bij mij.
en ze houden van arabische gerechten,maar nu heb ik een vraag is een tajine alleen voor op gas of zijn ze er ook voor keraamisch koken.
groetjes marja
_





_
Amber  
24 aug 2011 10:43
Hallo Marja,

Ben vereerd dat je mij als vriend hebt gekozen (wegens mijn weblog toch? :grin: ).
Ik hoop dat je veel plezier zult beleven aan mijn gerechten; dan kan ook jij je buurvrouw een groot plezier doen.
Met een tajine kan je ook koken op keramische kookplaten; de tajine moet wél goed vlak zijn van onderen en vooral niet vergeten de tajine goed te laten weken vóór het eerste gebruik.
Zie ook:
http://marokkaansarabisch-koken.50plusser.nl/?page=article&warticle_id=55878&Wat-moet-ik-doen-voordat-ik-een-tajine-voor-de-eerste-keer-gebruik

groetjes,
AMBER

Gast  06 dec 2011 23:10
Mijn man was dol op de harira,dank je Amber.xxx
_





_
Amber  
07 dec 2011 15:50
Niets te danken hoor.....fijn dat je man het lekker vond; jij hopenlijk ook? :grin:

groetjes,
AMBER

Gast  20 apr 2012 18:06
Beste amber ga het morgen maken maar voor hoeveel personen is dit recept? Ik wil mijn drie kinderen morgen uitnodigen groeten jetty


_





_
Gast  20 apr 2012 18:07
Ik bedoel harira sorry gr jetty

Amber  
23 apr 2012 14:13
Dit is een flinke pan gevulde soep; afhankelijk van hoeveel je eters op kunnen is het toch wel geschi9kt voor minimaal 4 personen, zo niet 6 personen......
_





_
Gast  30 dec 2012 01:41
lekkkeeeeeeeeeeerr

Gast  13 jul 2013 02:40
Hallo amber, moet er nog zout aan worden toegevoegd? Of zijn de 3 bouillon blokjes voldoende?

Alvast bedankt
_





_
Amber  
13 jul 2013 11:56
Nee hoor, er hoeft eigenlijk geen zout meer aan worden toegevoegd aangezien er, zoals je zelf ook al schrijft, genoeg zout in de bouillonblokjes zit.
Je moet de soep als-ie klaar is toch ook wel altijd proeven op smaak; vind je 'm zelf niet zout (of pittig) genoeg dan kan je er altijd nog een beetje aan toevoegen, maar ik doe dat nooit......

Gast  13 jul 2013 14:47
hoe smaakt het met ei???
_





_
Amber  
13 jul 2013 15:07
Als je er op het einde een losgeklopt ei doorheen roert dan verandert dat niets aan de smaak zélf; het geeft alleen een leuk effect doordat er allemaal "sliertjes" ei in de soep verschijnen, het staat gewoon leuk.....
Je kunt het dus ook weglaten.

Gast  13 jul 2013 18:40
kan het ook zonder kaneel?
_





_
Amber  
13 jul 2013 18:44
Als jij deze harira gaat maken dan is het jóuw soep; je mag er dus aan toevoegen of weglaten wát je maar wilt......

Gast  21 jul 2013 23:07
Hallo Amber,

Ik vroeg me af wat voor linzen er in de soep gaan.
Ik hoor het graag. Dankjewel.

_





_
Amber  
22 jul 2013 11:50
Ik koop van die kleine groene linzen bij de Marokkaanse winkel; gewone groene/grauwe linzen mag ook, die zijn iets groter......

Gast  12 nov 2013 15:02
HET SMAAKT
_





_
Amber  
12 nov 2013 15:43
Heb je het gemaakt dan? Ik bedoel dan mijn versie zoals hierboven staat?

Gast  30 nov 2013 15:49
Amber, ik heb de harira net gemaakt en hij is heerlijk! Brengt jeugdherinneringen naar boven...
_





_
Amber  
30 nov 2013 19:17
Mooi zo! Het is een extra bonus als de soep bij jou jeugdherinneringen oproept :grin:
Meegenomen toch?

groetjes,
AMBER

Gast  13 jan 2014 17:01
Hoi Amber,

Ik wil de soep maken zonder vlees. Hoe moet ik dan beginnen? Ik wil de soep zaterdagavond eten, kan ik hem dan alvast vrijdag maken?

Liefs
_





_
Amber  
13 jan 2014 17:54
Zonder vlees kan ook goed hoor;doe dan gewoon de ingredienten zonder het vlees in de pan.
Laat de soep koken totdat de kikkerwten zacht/gaar zijn en maak de harira af zoals in het recept staat,
Groetjes,
Amber

Gast  18 jan 2014 10:20
As ik rundvlees gebruik moet ik dan ook knorr bouillonblokje van de koe? En is niet 1 blokje al genoeg?
_





_
Amber  
18 jan 2014 14:45
Ik vind runderbouillonblokjes het lekkerst in de harira en ik gebruik er 2: er gaat 2 liter vloeistof in en 1 blokje geeft 1/2 liter bouillon, dus 2 blokjes is niet al te veel.
Wil je er maar 1 gebruiken, dan kan dat natuurlijk:je kunt de blokjes ook weglaten en alleen zout gebruiken.
Het is jouw soep, dus je moet 'm naar je eigen smaak maken.

Gast  08 jul 2014 15:16
suuuuper recept, duidelijk en makkelijk te bereiden. Heerlijk :grin:
_





_
Amber  
08 jul 2014 15:31
Ja toch? Vooral nu, tijdens de maand ramadan; ik heb er altijd succes mee. :grin:

groetjes,
AMBER

Gast  09 jul 2014 11:35
Amberrr, ik ben super blij met jou hahaha
Ik gebruik voor alles jou recepten ! Je mag trots op jezelf wezen.

Liefs marcha
_





_
Amber  
09 jul 2014 15:00
Dank je wel voor je complimenten Marcha! Veel plezier met de recepten.

groetjes,
AMBER

Gast  09 feb 2015 15:31
Beste Amber, dit is mijn favoriete harirasoep recept! Ik heb het al heel vaak gemaakt, altijd met veel succes!
Dank je wel!

Groet, Yvonne
_





_
Amber  
10 feb 2015 20:33
Fijn dat je 'm lekker vindt Yvonne!
Ik maak 'm tenminste 1 x per week en deze soep verveelt nooit. :grin:

Groetjes,
Amber

Gast  17 jun 2015 19:00
Deze soep 25 jaar geleden regelematig gegeten bij vrienden in Parijs en Marokko. Nu zelf gemaakt en was zo als ik hem in gedachten had! Heerlijk :grin:
_





_
Gast  30 jun 2016 22:39
Heeeeeeeerlijk mijn complimenten