Delen     Populaire blogs     Volgende blog Ľ
Blog maken     Inloggen
_
_
Marokkaans/Arabisch koken met Amber
Heerlijke recepten uit de rijke wereld van de Marokkaanse en Arabische keuken en andere keukens met daarnaast allerlei evenementen,achtergrondinformatie,multicultureel nieuws en TV
_
Home__Weblog__Prikbord__Links__Gastenboek__Vrienden__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Overheerlijke Marokkaanse en andere Arabische gerechten met daarnaast lekkere recepten uit verschillende keukens: maak ze ook!! Klik om elk recept in z'n geheel te bekijken op "lees verder" of klik op de titel van het recept. (Wil je de recepten uitprinten, klik linksonder elk recept op het printer- icoontje)



Mijn Profiel

amber
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privť bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend






Zoeken in Google
_



CategorieŽn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Amandel-sinaasappelkoekjes met...
02 november 2014 16:57

Marokkaanse "macarons"
02 november 2014 16:37

Oranjebloesemkoekjes
02 november 2014 16:15

Lamscurry met rijst
02 november 2014 15:56

Tajine met spruitjes
02 november 2014 15:15




Fotoboeken

Nog geen foto's toegevoegd.






Weblog Vrienden





Gastenboek berichten

Amber
08 november 2014 23:55
_
Ik begrijp wat je bedoelt; het zijn zeker GEEN koek"kruiden" maar het is een typisch zoet/kruidige Marokkaanse lekkernij die bij speciale gelegenheden wordt gemaakt. De basis is geroosterde bloem, vermengd met specerijen en gemalen amandelen en/of pinda's, sesamzaad etc. Het heet SELLOU en hieronder vind je een recept. Er staat ook een Sellou-recept met pinda's op dit weblog: http://marokkaansarabisch-koken.50plusser.nl/?page=article&warticle_id=17383&Selloublokjeskkernij

Alice
08 november 2014 15:35
_
Ik heb een zakje marokkaanse zelfgemaakte koekkruiden die o.a. worden gegeten bij het suikerfeest. Zo te zien en te ruiken zitten er gemalen pinda's en amandelen in en de kleur is bruin. graag zou ik willen heten hoe het heet en of er recepten van zijn. Dankjewel

Janneke
02 november 2014 18:25
_
Bedankt voor je snelle reactie! Dit wordt de eerste keer dat ik gerechten uit deze streek ga koken het klinkt erg lekker dus ben benieuwd.




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door theodora48 om 00:56
_
Nieuwe Foto van de dag geplaatst

Door Iney om 00:54
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Iney om 00:53
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Iney om 00:52
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door quillo54 om 00:46
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door quillo54 om 00:44
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door quillo54 om 00:42
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door quillo54 om 00:38
_
Nieuwe Reactie geplaatst





_

_
W
eblog artikel
_
• Andere artikelen

Lamstajine met pruimen en sesam


Klik voor een vergroting               1

Een klassiek Marokkaans recept, vaak geserveerd op grote feesten zoals bruiloften en besnijdenissen.
Eén van mijn favorieten want dit gerecht is weer één van die gedurfde en verrassende combinaties van hartig met zoet en daar houd ik zo van.......

Dit heb je nodig:

1 kilo lamsschouder in grove stukken;
3 uien;
1 pijpje kaneel;
1 eetlepel gemberpoeder;
3 tenen knoflook;
2 mespuntjes saffraan (draadjes);
1 koffielepel kurkuma;
1 eetlepel versgemalen zwarte peper;
100 gram roomboter;
7 eetlepels zonnenbloem- of arachideolie;
zout naar smaak;
300 gram gedroogde pruimen;
2 eetlepels honing;
2 eetlepels suiker;
1 eetlepel kaneelpoeder;
1 eetlepel sesamzaad.

Zo maak je het:

Pel en hak de uien en de knoflooktenen fijn.
Verhit de zonnenbloem- of arachideolie en de roomboter en braad daarin de stukken lamsschouder gedurende 5 minuten om en om aan.
Voeg dan de gehakte ui en knoflook, de kurkuma en saffraan, het pijpje kaneel en het gemberpoeder en peper en zout aan toe.
Roer alles goed door elkaar en laat dan 15 minuten zachtjes stoven.
Voeg 1 liter water toe, roer door elkaar, breng weer aan de kook, zet het vuur dan laag, doe het deksel op de pan en laat 1 1/2 uur zachtjes koken.

Doe in een andere pan de pruimen, de honing, de suiker, het kaneelpoeder, een paar eetlepels van het kookvocht uit de pan met lamsvlees en 3 eetlepels water en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat 10/15 minuten zachtjes koken.

Schep het vlees, als het gaar is, in een tajine of op een mooie schaal, schep er de pruimen bovenop en omheen en schep
er dan de vleessaus overheen plus de saus van de pruimen.
Bestrooi met in een droge koekenpan geroosterde sesamzaadjes.
Geef er Marokkaans brood bij of evt. couscous.




Geplaatst op 04 februari 2010 14:18 en 11314 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  meer smilies
_
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Gast  26 jun 2011 00:13
Heel lekker, mijn gasten waren overdonderd door de geweldige smaaksensatie. Dank voor 't recept

Amber  
05 jul 2011 12:50
Niets te danken hoor......ben blij dat het een succes was.

groetjes,
AMBER
_





_
Gast  14 dec 2011 23:50
Mag je het vlees langer stoven. Krijg je dan bv meer smaak sensatie?

Amber  
15 dec 2011 22:08
Je moet het gerecht in elk geval zólang stoven dat het vlees goed gaar is en bijna uit elkaar valt.
Ik gaf een kooktijd van 1 1/2 uur gemiddeld maar je moet toch zelf
even controleren na hoeveel kooktijd het vlees gaar is.
De smaaksensatie krijg je er automatisch bij; na 1 1/2 uur stoven van lekker vlees met al die fijne specerijen kan het niet anders dan dat dit gerecht sensationeel lekker is........

groetjes,
AMBER
_





_
Gast  09 mei 2012 14:47
hoi amber,

Ik wil het voor mijn gasten maken in totaal 15 gasten hoeveel kilo vlees moet ik dan gebruiken? en van de ingrediënten alles verdubbelen?

Onwijs bedankt!


Amber  
11 mei 2012 18:11
Verdubbelen of verdriedubbelen, zou ik zeggen......ligt eraan hoeveel gram vlees je per persoon wilt rekenen.

Succes er mee.

groetjes,
AMBER
_





_
Gast  27 aug 2012 15:42
ik heb het geprobeerd, met een woord Delecieuse

bart Godijn

Gast  03 dec 2012 16:06
Kun je ook kalfsvlees gebruiken?
_





_
Amber  
04 dec 2012 13:16
Van mij mag het; je kunt van alles aan het recept veranderen dat je zelf lekker(der) vindt; je kunt bijvoorbeeld ook i.p.v. alleen gedroogde pruimen gedroogde abrikozen of tutti frutti gebruiken.
Ik gebruik zelf ook wel eens kalfsvlees in dit recept en ook wel een kalkoenvlees.

groetjes,
AMBER

Gast  28 nov 2013 12:18
Zo'n heerlijk gerecht dit! Ik doe er ook nog wat gefrituurde amandelen bij.
Je hebt trouwens erg goede recepten op je log staan!
Lucienne
_





_
Amber  
28 nov 2013 12:36
Gebakken amandelen voeg ik zelf ook wel eens toe; ik schreef het al eerder; je kunt er zelf aan toevoegen of weglaten of wijzigen wat je lekker vindt.
Fijn dat het ook jou goed heeft gesmaakt en bedankt voor je compliment v.w.b. mijn weblog.

groetjes,
AMBER

Gast  15 feb 2014 15:37
Kan ik dit in een stenen geglazuurde tajine uit Marokko bereiden? ik heb een tajine die niet geglazuurd is en daar kook ik weleens in, maar die is voor de gasten van morgen iets te klein.
Gr
Esma
_





_
Amber  
16 feb 2014 02:47
Geglazuurd is op zich geen probleem, als het maar geen decoratieve versierde tajine is.....