Delen     Populaire blogs     Volgende blog Ľ
Blog maken     Inloggen
_
_
Marokkaans/Arabisch koken met Amber
Heerlijke recepten uit de rijke wereld van de Marokkaanse en Arabische keuken en andere keukens met daarnaast allerlei evenementen,achtergrondinformatie,multicultureel nieuws en TV
_
Home__Weblog__Prikbord__Links__Gastenboek__Vrienden__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Overheerlijke Marokkaanse en andere Arabische gerechten met daarnaast lekkere recepten uit verschillende keukens: maak ze ook!! Klik om elk recept in z'n geheel te bekijken op "lees verder" of klik op de titel van het recept. (Wil je de recepten uitprinten, klik linksonder elk recept op het printer- icoontje)



Mijn Profiel

amber
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privť bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend






Zoeken in Google
_



CategorieŽn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

EID MUBARAK/GEZEGEND OFFERFEES...
05 oktober 2014 16:32

Het Offerfeest 2014 (Aid al Ka...
23 september 2014 12:56

Kalfslever met charmoula
29 augustus 2014 17:49

Marokkaanse gevulde kip uit de...
29 augustus 2014 17:27

Honinggebak (Bligha)
29 augustus 2014 16:42




Fotoboeken

Nog geen foto's toegevoegd.






Weblog Vrienden





Gastenboek berichten

Samira
19 oktober 2014 22:07
_
Dankjewell amber alles is duidelijk voor me nu. groetjes!!

Amber
18 oktober 2014 01:36
_
Hoi Samira, Ja, nou snap ik welke je bedoelt. Je vroeg of je de abrikozenjam kon vervangen door iets van chocola? Lijkt me niet.....je moet er in elk geval een soort dunne jam doorheen gebruiken voor een goed resultaat of een resultaat zoals je op de foto ziet. Houd je niet van de smaak van abrikozen, kies dan een andere smaak jam. Groetjes, Amber

Samira
17 oktober 2014 23:49
_
Hoi Amber, bedankt voor je reactie!! ik bedoel die no bake koekjes dus zonder oven te maken. oreo maal je samen met de digestive koekjes dan met pindakaas bol van maken dan met abrikozen jam en kokos eroverheen. die koeje bedoel ik. hoop dat je nu weet welke ik bedoel. hihihi groetjes samira,




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door hehety om 10:02
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door willemhendrik om 10:02
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door Gedichtje om 10:01
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door JanvanderHoorn om 10:01
_
JanvanderHoorn Online

Door willemhendrik om 10:00
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door enrico55 om 10:00
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door joop3232 om 10:00
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door AlyenSiebevanderBij om 10:00
_
Nieuwe Reactie geplaatst





_

_
W
eblog artikel
_
• Andere artikelen

Krachel (Marokkaanse sesam-anijsbroodjes)


Klik voor een vergroting               1

Deze heerlijke broodjes worden vooral gegeten tijdens de vastenmaand Ramadan, maar ze zijn natuurlijk het gehele jaar lekker.

Dit heb je nodig:

1 kilo bloem;
250 gram suiker;
2 eieren;
2 zakjes bakpoeder;
50 gram verse gist;
2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes (in een droge koekenpan omscheppend goudbruin laten roosteren);
2 eetlepels anijszaadjes;
een klein beetje Arabische gom;
120 gram gesmolten roomboter;
4 eetlepels oranjebloesemwater;
een beetje zout;
lauw water om het deeg te maken.

Extra:
1 eigeel, losgeklopt;
een beetje sesamzaad.

Zo maak je het:

Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje.
Los de verse gist op in wat lauw water en giet in het kuiltje.
Voeg er ook de overige ingrediënten aan toe zoals het bakpoeder, het zout, de suiker, het sesamzaad, het anijszaad, de eieren, de gesmolten roomboter, de Arabische gom en het oranjebloesemwater.

Voeg er zoveel lauw water aan toe totdat je na minstens 20 minuten kneden een soepel deeg krijgt.

Maak van het deeg bolletjes ter grootte van een mandarijn en laat die 10 minuten rusten.
Druk de bolletjes dan enigszins plat tot een dikte van 1 cm., leg ze op een schone doek en bedek ze met een andere doek.
Laat ze ongeveer 2-3 uur rijzen.

Leg de Krachel als ze gerezen zijn, op een ingevette of met bakpapier belegde bakplaat en bestrijk ze met het eigeel.
Bestrooi ze met wat sesamzaad en prik er met een vork gaatjes in.
Laat de Krachel bakken in een matig warme oven totdat ze goudbruin zijn.





Geplaatst op 26 augustus 2010 19:16 en 20376 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  meer smilies
_
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Gast  08 sep 2010 12:49
Hallo,

vandaag ga ik deze bolletjes eens maken!
Hoeveel is een marok theeglas ongeveer, want ik heb 2 maten.
Grote en kleine zeg maar. kun je in milliliters aangeven hoeveel er in jouw theeglas gaat?

Dank je wel!

Gast  08 sep 2010 12:56
en oja, mag het ook poedergist zijn uit een zakje (die v dr oetker bv)
groetjes oemaima
_





_
Gast  16 sep 2010 22:44
Wat is hier een matig warme oven? Kun je een indicatie geven van de temperatuur en of het hete lucht moet zijn of niet? Lijkt me namelijk erg leuk om te bakken?

Groet,

Gast via Smulweb

Amber  
16 sep 2010 22:48
1.
Met een theeglas bedoel ik de grote Marokkaanse theeglazen die natuurlijk ook weer niet zó groot zijn; even uitproberen gewoon....

2.
Het mag ook poedergist zijn; gebruik dan zoveel als overeenkomt met 50 gram verse gist.

3.
Matig warm is ongeveer 180 graden voor een gasoven......
_





_
Gast  18 sep 2010 10:54
waar kan ik gom halen en wat is het

Amber  
19 sep 2010 15:56
Arabische gom wordt gebruikt in veel gerechten maar ook bijvoorbeeld in drop en kauwgom.
Je kunt Arabische gom kopen bij de Marokkaanse winkels.
Kijk bijvoorbeel ook eens hier op mijn weblog bij de categorie "informatie"; daar vind je heel veel tips en uitleg over bepaalde veel gebrukkte ingrediënten.

http://marokkaansarabisch-koken.50plusser.nl/?page=article&warticle_id=26010&Arabische-gomwat-is-dat

groetjes,
AMBER
_





_
Gast  20 sep 2010 08:00
hallo

ik maak deze broodjes ook,zijn erg lekker!!!!!
maar 50gram gist?????

Fatima

Amber  
22 sep 2010 12:57
Ja hoor.....
_





_
Gast  30 nov 2010 17:26
ik vind dit bolletjes lekker maar ik doe ardappel in .

Gast  28 jan 2011 14:19
hoi
zijn dit zachte broodjes of harde broodjes?

en hoeveel water gebruik je ongeveer? zodat ik een idee heb hoe het deeg moet worden, bijvoorbeeld net als marokkaans brooddeeg of niet zo slap
_





_
Amber  
28 jan 2011 14:49
Net als brooddeeg...

Gast  30 jan 2011 15:09
heb pas ook zo iets gemaakt van iemand anders het recept, maar die broodjes waren niet luchtig van binnen en hard net als een koekje,
is dat bij deze broodjes ook?
_





_
Amber  
31 jan 2011 14:25
Nee hoor, als je ze goed maakt zijn ze precies zoals gewone broodjes.....

Gast  01 feb 2011 20:05
als ik gedroogde gist wil gebruiken ipv verse hoeveel is dan hetzelfde als 50 gram, weet iemand dat,
_





_
Amber  
01 feb 2011 20:23
Dat staat meestal op het pakje gistkorrels....

Gast  03 feb 2011 11:20
Hoi Amber.
ik wil je bedanken voor je mooie site,
ik ben ook zelf iemand die veel in de keuken is
ik probeer alles.
ik ben echt gek op koken
meestal cakjes & gebakjes.
ik ben altijd al van geweest van choumicha die ken je vast wel
het is mij nooit gelukt om iets na te doen,
ik hoop dat ik met jou site lekkere dingen kan gaan maken voor me kinderen.
ik wil graag sesam-anijsbroodjes maken maar ik weet niet wat gom betekent heb ik zelf nog nooit van gehoord misschien dat het iets kleins is dat ik het thuis heb. meestal heb ik alles in huis wat marokaans is.
Groetjes Naima.
_





_
Amber  
03 feb 2011 18:53
Hallo Naïma,

Bedankt voor je complimenten voor mijn weblog.
Ik hoop dat je hier leuke recepten zult vinden waar je wat aan hebt.
De meeste zijn niet al te ingewikkeld.
Arabische gom heet in het Arabisch "Meska Alghoura" en je kunt het meestal wel kopen bij een Marokkaanse of Turkse winkel of bij een Toko.
Het zijn kleine brokjes gom waarvan je een klein beetje moet fijnstampen voor het recept.
Kijk ook eens op dit weblog in het categoriënoverzicht (in de kolom links) bij de categorie "informatie"; daar staat een artikel "wat is Arabische gom?"

Succes er mee,
groetjes,
AMBER

Gast  25 feb 2011 18:59
`Hallo,Aber bedankt voor je mooi recepten ik heb een vraag geef je ook kook lessen .ik wil graag leren.
groetjes,Soumaya.
_





_
Amber  
26 feb 2011 21:48
Nee hoor, kooklessen geef ik niet......
Je zult het echt moeten doen met de honderden recepten die hier staan.

groetjes,
AMBER

Gast  01 mrt 2011 18:27
BEDANKT VOOR JE ANTWOORD ,IK HEB WIL VEEL VAN JE RECPTEN GELEERT.NOGMAALS BEDANKT DAT JE DAT MET ONS WILT DELEN.GROETJES,SOUMAYA
_





_
Amber  
01 mrt 2011 22:57
Graag gedaan hoor.....ik wens je veel plezier met de recepten...

groetjes,
AMBER

Gast  05 okt 2011 21:46
Hallo.amber bedenk voor je recepten najat
_





_
Amber  
06 okt 2011 10:16
Heel graag gedaan hoor Najat......

groetjes,
AMBER

Gast  25 feb 2012 15:51
deze broodjes zien er lekker uit ik ben 11 ik hou heel erg veel van koken ik en mijn moeder gaan deze broodjes maken goetjes ........................
_





_
Gast  20 mrt 2012 22:14
Kun je inplaats van roomboter ook zonnebloem olie gebruiken? Of kan dat niet..
En een marokkaanse thee glas.. is dat een glas waarin 150 ml in gaat?

Gast  21 mrt 2012 17:13
Hallo! Bedankt voor je recepten.. ik heb er een aantal geprobeerd en tot nu toe zijn ze allemaal gelukt.. Nou heb ik een vraagje over deze broodjes. Ik heb zelf een handmixer met 2 van die gekrulde haken. Is het ook mogelijk om hier mee te kneden in plaats van met je hand?

gr,
_





_
Gast  01 jul 2012 00:29
Hallo, amber bedankt voor je mooi recepten.groetjes najat

Amber  
01 jul 2012 23:32
Als je niet wilt kneden met je handen kan je ook de mixer gebruiken.
_





_
Gast  20 jul 2012 13:42
bedankt amber voor jr recepten ze zijn allemaal te gek

Gast  01 sep 2012 12:27
Lekkerrrrr
_





_
Gast  24 sep 2012 21:56
salamoalaikom wat is anijszaaden en oranjebloesemwater/
grotjes hafida :

Gast  28 sep 2012 23:29
oranjebloesemater is lmazhar elke marokkaan kent die vraag aan jou moeder die zal wel kennen gewoon lmazhar in fles. die kan je bij marokkaan of turk winkel kopen.xxx en laat me iets weten als je het vind en anijszaaden is zenjal dat ze op die broodjes heeft.
_





_
Gast  20 dec 2012 21:33
sorry lieve schat maar anijszaad is habgalawa en geen zenjal at is sesamzaad en trouwens amber je hebt een te gekke blog ga zo door groetjes

Amber  
21 dec 2012 12:54
Dank je wel voor je reactie en ja, ik ga door hoor.....

groetjes,
AMBER
_





_
Gast  30 dec 2012 23:47
oh ja klopt vergist sorry is hebhlawa ja