Delen     Populaire blogs     Volgende blog »
Blog maken     Inloggen
_
_
Marokkaans/Arabisch koken met Amber
Heerlijke recepten uit de rijke wereld van de Marokkaanse en Arabische keuken en andere keukens met daarnaast allerlei evenementen,achtergrondinformatie,multicultureel nieuws en TV
_
Home__Weblog__Prikbord__Links__Gastenboek__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Overheerlijke Marokkaanse en andere Arabische gerechten met daarnaast lekkere recepten uit verschillende keukens: maak ze ook!! Klik om elk recept in z'n geheel te bekijken op "lees verder" of klik op de titel van het recept. (Wil je de recepten uitprinten, klik linksonder elk recept op het printer- icoontje)



Mijn Profiel

amber
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privé bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend






Zoeken in Google
_



Categorieën Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Kipcurry met kikkererwten
06 april 2016 15:22




Couscous met vruchten
04 april 2016 13:58




Fotoboeken


Arabische achtergrond (2)
_
_






Weblog Vrienden





Gastenboek berichten

Latifa
23 oktober 2016 20:30
_
Hey amber Heb een vraag over u Franse brionchbroodjes.. Je spreekt over een koffielepel vanille, welke vanille is dit?? Grtjs

Amber
21 september 2016 11:20
_
Over het algemeen zijn de recepten bedoeld voor ongever 4 personen, maar e.e.a. is natuurlijk ook afhankelijk van het feit of je grote eters hebt. Een beetje zelf uitmikken dus en in voorkomende gevallen 2 of 3 keer de hoeveelheid ingrediënten gebruiken.

Jet
20 september 2016 20:59
_
Mooie recepten, die ik graag wil proberen. Voor hoeveel personen zijn de recepten en ingrediënten bedoeld?




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door LadyLely om 18:59
_
Nieuwe Club forum reactie geplaatst

Door barth. om 18:48
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Tharisis om 18:39
_
Nieuwe Weblog reactie geplaatst

Door Madelief46 om 18:39
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door l.rozewater om 18:38
_
L.rozewater Online

Door peetieq om 18:31
_
Peetieq Online

Door joke om 18:30
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door joke om 18:27
_
Nieuwe Reactie geplaatst





_

_
4
.Bijgerecht

Weblog artikelen


Couscous met vruchten
Categorie: 4.Bijgerecht

Lekker voor bij een vlees- of kipgerecht en snel klaar.

Dit heb je nodig: 500 gram grove couscous (couscous moyen); 150 gram gedroogde zuidvruchten (gedroogde pruimen, gedroogde abrikozen,gedroogde kiwi's, gedroogde vijgen, etc.); 50 gram rozijnen; 100 gram roomboter. Zo maak je het: Doe de couscous in een schaal en giet er zóveel kokend water bij ...


Lees verder | 2817 keer bekeken | reacties: 0 | 04 apr 2016 13:58



Ingelegde citroen uit de magnetron
Categorie: 4.Bijgerecht

Misschien heb je wel een citroen in huis maar heb je tóch liever een ingelegde citroen voor een gerecht dat je gaat maken? Hier vind je een supersnelle en adequate methode....in de magnetron!

Dit heb je nodig: 1 citroen; een flink volle koffielepel zout; 50 ml. water; het sap van 1/2 citroen. Zo maak je het: Was de citroen en snijd 'm in plakjes. Verwijder de pitjes. Doe in een kom (die in de magnetron kan) alle ingrediënten,behalve de citroenplakjes en roer door elkaar. Doe daar ...


Lees verder | 3302 keer bekeken | reacties: 1 | 01 jul 2015 14:44



Marokkaanse tuinbonenpuree met komijn en olijfolie
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit is een Marokkaans wintergerecht; het is een fluweelzachte puree/dikke soep van gedroogde tuinbonen gekruid met o.a. komijn en op smaak gemaakt met wat olijfolie. De Marokkaanse naam is BISSARA en dit kan op meerdere manieren worden gemaakt; ook met b.v. erwten. Dit heb je nodig: 300 gram gedroogde ...



Lees verder | 4265 keer bekeken | reacties: 0 | 02 mrt 2015 17:12



Gekruide Tarly met koriander
Categorie: 4.Bijgerecht

Tarly is een graanprodukt dat goed verkrijgbaar is bij de supermarkt (zie afbeelding 2). Kan je het nu niet vinden of vind je het lekkerder, gebruik dan bulgur.... Dit heb je nodig: 1 pak Tarly (of 250 gram bulghur); 2 mooie rijpe trostomaten; 1 ui; 2 tenen knoflook; zout en peper naar smaak; 1 koffielepel ...



Lees verder | 4518 keer bekeken | reacties: 1 | 04 feb 2014 15:52



Hartige rijsttaart met courgette en kaas
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit is een lekkere hartige taart die je kunt serveren bij vlees, vis of kip of gewoon zo, in punten gesneden...... Dit heb je nodig: 200 gram langkorrelrijst; 1 laurierblaadje; 2 middelgrote courgettes (ongeveer 400 gram); 1 handvol gemengde fijngehakte kruiden (verse koriander, mint of basilicum...); ...



Lees verder | 4064 keer bekeken | reacties: 0 | 21 okt 2013 14:11



Hummus
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit is een gerechtje dat steeds bekender wordt in Nederland; je kunt het tegenwoordig ook kopen in heel veel Nederlandse supermarkten,maar het is natuurlijk veel lekkerder om het zelf te maken. Het is ook eenvoudig...... Dit heb je nodig: Voor 4 personen: 1 groot blik kikkererwten, uitgelekt (ongeveer ...



Lees verder | 4105 keer bekeken | reacties: 4 | 20 okt 2013 17:05



Gevulde aardappelen met gerookte zalm
Categorie: 4.Bijgerecht

Er staat al een gevulde aardappelrecept op dit weblog; ik zal de link daar naar toe onder dit artikel plaatsen dan kan je kiezen welke je het lekkerst vindt....misschien wel allebei...... Dit heb je nodig: 4 grote aardappelen; 2 plakken gerookte zalm; 1 eetlepel mayonaise; 4 eetlepels melk; een paar ...



Lees verder | 3280 keer bekeken | reacties: 3 | 26 jul 2013 15:21



Gegratineerde bloemkool met tonijn
Categorie: 4.Bijgerecht

Een lekkere gegratineerde ovenschotel van bloemkool met tonijn... Dit heb je nodig: 1 flinke bloemkool; 200 gram in dunne plakjes gesneden champignons; 1 grote grof gesneden ui; 1 blikje tonijn, goed uitgelekt; 100 gram geraspte kaas; 4 eetlepels olie; zout en peper naar smaak; verse thijm of platte ...



Lees verder | 3478 keer bekeken | reacties: 2 | 22 apr 2013 18:54



Krokante bladerdeeghapjes met knakworst
Categorie: 4.Bijgerecht

Makkelijker kan écht niet en lékker dat ze zijn!! Dit heb je nodig: 6 kip- of runderknakworstjes; 1 rol vers bladerdeeg uit de koeling of anders 6 ontdooide plakjes diepvriesbladerdeeg; mosterd naar keuze; 1 eigeel; sesam- en/of maanzaadjes of grof zeezout. Zo maak je het: Verwarm de ...



Lees verder | 4252 keer bekeken | reacties: 3 | 11 apr 2013 14:29



Aardappel/kipgratin
Categorie: 4.Bijgerecht

Een overheerlijke gegratineerde aardappelschotel met stukjes kip. Dit heb je nodig: 2 kippendijen (zonder bot); 1 ui; 3 geraspte teentjes knoflook; zout en peper naar smaak; water; 2 eetlepels zonnenbloemolie; 1 kilo vastkokende aardappelen geschild, in blokjes gesneden en gebakken in een beetje olie; ...



Lees verder | 2471 keer bekeken | reacties: 0 | 21 mrt 2013 18:18



Zelfgemaakte tapenade
Categorie: 4.Bijgerecht

Een tapenade is een heerlijk mengseltje waar in elk geval olijven in worden verwerkt en waar je van alles en nog wat aan toe kunt voegen, zoals bijvoorbeeld kappertjes, ansjovis, tonijn en knoflook. Over het algemeen eet je het op lekker vers stokbrood. Smullen........ Dit heb je nodig: 60 ontpitte ...



Lees verder | 3494 keer bekeken | reacties: 0 | 27 nov 2012 00:59



Gemakkelijke gekruide couscous voor d'rbij.....
Categorie: 4.Bijgerecht

Een gemakkelijke manier om couscous te bereiden wanneer je geen zin hebt in stomen in étappes en meer van die veel tijd kostende methoden. Dit is een couscous voor d'rbij; dus voor bij de vlees-kip-of vismaaltijd. Dit heb je nodig: 500 gram couscous moyen (grof); 1 eetlepel zonnenbloemolie; ...



Lees verder | 9231 keer bekeken | reacties: 0 | 17 nov 2012 13:52



Chermoula, hoe maak je dat?
Categorie: 4.Bijgerecht

Het is een saus, een (vis, kip en vlees-)marinade, door de rijst of anders is het ook erg lekker om met een stuk Marokkaans brood te eten; kijk maar wat je er zelf mee wilt doen..... Dit is een lekker recept voor de beroemde Marokkaanse CHERMOULA: Dit heb je nodig: 1 grote bos platte peterselie; 1 ...



Lees verder | 7723 keer bekeken | reacties: 0 | 09 nov 2012 12:52



Tomaten gevuld met ei en crème fraîche
Categorie: 4.Bijgerecht

Lekker bijgerechtje of voorgerechtje van tomaten gevuld met crème fraîche en spiegelei..... Dit heb je nodig: 2 vleestomaten; 2 eieren; 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie; 2 eetlepels crème fraîche; 2 eetlepels geraspte gruyère of andere kaas naar smaak; zout ...



Lees verder | 4075 keer bekeken | reacties: 3 | 09 jun 2012 21:41



Rijst met groenten en kip uit de oven
Categorie: 4.Bijgerecht

Smakelijk rijstgerecht dat je kunt gebruiken als bijgerecht maar ook als hoofdgerecht. Dit heb je nodig: 1 kom rijst (neem een soepkom); 1 halve kom diepvriesdoperwtjes; 1/2 rode of gele paprika; 1 ui; 1 eetlepel roomboter; 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie; 250 gram kipfilet; 3 kommen kokend ...



Lees verder | 10628 keer bekeken | reacties: 5 | 07 jan 2011 17:29



Preitaart
Categorie: 4.Bijgerecht

Ik ben een grote fan van hartige taarten en dan vooral van preitaart; je kunt deze taart geven als voor- of bijgerecht of in dunne punten gesneden als hartig hapje. Onderstaand recept is een basisrecept voor preitaart, maar je kunt aan het prei/ei/roommengsel van de vulling óók bijvoorbeeld ...



Lees verder | 7270 keer bekeken | reacties: 2 | 17 jan 2010 16:17



Olijven en tonijnschijven
Categorie: 4.Bijgerecht

Lekker soort "beignets" met olijven en tonijn als bijgerecht bij een hoofdgerecht. Dit heb je nodig: 1 blikje tonijn naturel; 6 ontpitte groene olijven; 2 eieren; 40 gram geraspte kaas; 40 gram bloem; 1/2 koffielepel bakpoeder; vier mespuntjes rode chilipeper; 3 eetlepels paneermeel; 10 takjes verse ...



Lees verder | 5625 keer bekeken | reacties: 6 | 26 sep 2009 21:28



Gevulde aardappelen met kalkoenham en spiegelei
Categorie: 4.Bijgerecht

Een lekker bijgerechtje en eens iets anders dan de "gewone" gekookte aardappel...... Dit heb je nodig: Een paar grote aardappelen met schil; Zoveel (kleine) eieren als er aardappelhelften zijn; Kalkoenham in hele kleine stukjes gesneden; peper en zout naar smaak. Zo maak je het: Boen de aardappelen ...



Lees verder | 3170 keer bekeken | reacties: 0 | 14 sep 2009 16:58



SMEN (Marokkaanse gekruide en gerijpte boter)
Categorie: 4.Bijgerecht

Regelmatige bezoekers van mijn weblog zullen dit waarschijnlijk wel eens in mijn recepten zijn tegengekomen: SMEN.... Smen is een speciale, met kruiden vermengde gerijpte boter die vaak in Marokkaanse gerechten wordt gebruikt en dan vooral in couscous en tajines. Je kunt smen ook heel goed gebruiken ...



Lees verder | 11738 keer bekeken | reacties: 5 | 22 apr 2009 12:37



"Snelle" ingelegde citroenen
Categorie: 4.Bijgerecht

Op mijn weblog staat natuurlijk ook een recept voor ingelegde citroenen; bijna een onmisbaar ingrediënt in tal van Marokkaanse (tajine-) gerechten. Het originele recept kost echter wel wat tijd. Je moet de ingelegde citroenen een tijdje laten "rusten" voordat je ze kunt gebruiken. Soms willen ...



Lees verder | 13382 keer bekeken | reacties: 3 | 23 mrt 2009 12:47



Rijst/vermicelli met doperwtjes/worteltjes en komijn
Categorie: 4.Bijgerecht

Tja, wel een hele mond vol voor de naam van een gerecht, maar de naam van dit gerecht zegt alles over de inhoud van dit lekkere, kruidige bijgerecht. Dit heb je nodig: 200 gram vermicelli; 100 gram basmatirijst; 3 à 4 worteltjes, in kleine stukjes gesneden; 250 gram diepvries doperwtjes; 1/2 ...



Lees verder | 3920 keer bekeken | reacties: 4 | 04 mrt 2009 14:50



AMLOU (Marokkaans broodbeleg)
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit is een Marokkaans broodbeleg op basis van geroosterde amandelen, honing en arganolie (kijk voor arganolie op de link onder dit artikel).... Het is een echte traktatie..... Dit heb je nodig: 250 amandelen; 250 gram honing; 1/2 dl pure arganolie; mespuntje zout. Zo maak je het: Verspreid de amanelen ...



Lees verder | 10332 keer bekeken | reacties: 12 | 14 feb 2009 23:02



"Snelle" Harissa (Noord-Afrikaanse sambal)
Categorie: 4.Bijgerecht

Harissa is lekker bij allerlei gerechten en als je snel en eenvoudig een hoeveelheid vers bereid nodig hebt, dan is dit een gemakkelijk recept daarvoor. Dek na bereiding af en zet in de koelkast tot je het gebruikt. Dit heb je nodig: 1 eetlepel vol fijngesneden of gehakte rode chilipepers (vers of ...



Lees verder | 6932 keer bekeken | reacties: 3 | 02 feb 2009 22:15



Geroosterde paprika-aardappelpartjes
Categorie: 4.Bijgerecht

Met aardappelen kan je alle kanten uit; dit is een bijzonder smakelijke manier om een lekker aardappel-bijgerechtje te maken. Dit heb je nodig: 1 kilo middelgrote aardappelen met schil; 4 eetlepels olijfolie; 1/4-1/2 koffielepel komijnpoeder; 1/2 koffielepel paprikapoeder; 1/4 koffielepel scherpe ...



Lees verder | 4812 keer bekeken | reacties: 0 | 04 nov 2008 23:09



Rode "pesto" met gember
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit is een smakelijk bijgerechtje op basis van rode paprika met tomaten en verse gemberwortel... Dit heb je nodig: 1 rode paprika; 40 gram zongedroogde tomaatjes op olie; 2 koffielepels vol geraspte verse gemberwortel; 2 eetlepels olijfolie; 1 koffielepel suiker. Zo maak je het: Verwarm de oven op 240 graden (gas 8). ...



Lees verder | 3897 keer bekeken | reacties: 0 | 07 okt 2008 12:37



Marokkaanse "kaviaar"
Categorie: 4.Bijgerecht

Niet echt kaviaar, maar het ziet er wel zo uit, nietwaar? Dit is echter een vegetarisch bijgerechtje, lekker op brood of bij een vleesgerecht. Een soort tapenade.... Dit heb je nodig: 400 gram zwarte olijven; 1 koffielepel oregano; ...


Lees verder | 2622 keer bekeken | reacties: 0 | 25 sep 2008 23:11



Maakouda met tonijn
Categorie: 4.Bijgerecht

Maakouda is een eier/aardappelgerecht, al dan niet gemengd met gehakt of tonijn. Bij de categorie "groentengerechten" vind je ook een vegetarische versie. Onderstaand recept wordt gemaakt met tonijn uit blik. Dit heb ...


Lees verder | 6657 keer bekeken | reacties: 5 | 25 sep 2008 19:03



Rode bietenchutney
Categorie: 4.Bijgerecht

Iets aparts, deze rodebieten-chutney; zoet maar toch pittig en lekker bij allerlei (vlees-) gerechten. Dit heb je nodig: 500 gram rode bieten; 2 frisse appels in (niet te kleine)blokjes gesneden; 1 ui in fijne plakjes gesneden; ...


Lees verder | 10155 keer bekeken | reacties: 0 | 22 apr 2008 12:27



Pesto van pistache
Categorie: 4.Bijgerecht

Pesto wordt meestal gemaakt van pijnboompitjes; misschien houd je daar niet van of misschien is het leuk om eens iets anders te proberen: pesto gemaakt met pistachenootjes. Dit heb je nodig: 100 gram ongezouten pistachenootjes; ...


Lees verder | 4696 keer bekeken | reacties: 3 | 17 apr 2008 20:10



Oventosti's, net even anders....
Categorie: 4.Bijgerecht

Het is niet Marokkaans, ook niet Arabisch, maar het is wel heel erg lekker en weinig werk om een lekker lunchgerechtje op tafel te zetten of zo maar tussendoor.... Dit heb je nodig: 8 witte (of lichtbruine) casinoboterhammen; ...


Lees verder | 4393 keer bekeken | reacties: 10 | 08 apr 2008 12:15



Baba Ghannouj-auberginepuree met sesam
Categorie: 4.Bijgerecht

Een puree die veel wordt gegeten in o.a. Libanon, Jordanie,Palestina, kortom, het is een zeer bekend voorgerecht in landen in het Midden-Oosten. Lekker op pitabroodjes, op stokbrood of zelfs op wat toast.... Dit heb je nodig: ...


Lees verder | 5411 keer bekeken | reacties: 0 | 02 apr 2008 23:35



Aardappel/courgette krokantjes met koriander
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit heb je nodig: 2 grote aardappelen; 1 courgette; 3 eieren; 100 gram bloem; zout en peper naar smaak; wat nootmuskaat; 1 flinke teen knoflook; 1 ui; verse fijngehakte koriander; 10 cl. volle melk. Zo maak je het: Schil de aardapppelen ...


Lees verder | 4296 keer bekeken | reacties: 4 | 21 mrt 2008 23:47



Olijvenboter met gedroogde tomaten
Categorie: 4.Bijgerecht

Een aparte boter gemaakt met zwarte en groene olijven die je bij van alles en nog wat kunt gebruiken als lekkere smaakmaker: Dit heb je nodig: 125 gram zwarte olijven; 125 gram groene olijven; 7 a 8 gedroogde tomaten op olie; ...


Lees verder | 1985 keer bekeken | reacties: 0 | 21 mrt 2008 14:10



Knoflookolie
Categorie: 4.Bijgerecht

Lekkere, zelf te maken knoflookolie. Het is even een klusje, maar dan heb je ook wat. Je kunt deze olie in al je gerechten gebruiken en natuurlijk ook in je salades. Dit heb je nodig: 2 grote bollen knoflook, horizontaal door midden gesneden; 500 ml. ...


Lees verder | 7633 keer bekeken | reacties: 6 | 10 mrt 2008 16:16



Bulghur met uien en rozijnen
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit is een een bijgerecht dat je in plaats van rijst of couscous kunt serveren. Lekker en weer eens iets anders.... Dit heb je nodig: 2 uien; 1/2 dessertlepel kaneelpoeder; 150 gram bulghur; 1 handje rozijnen; 50 cl. kokend water; ...


Lees verder | 4533 keer bekeken | reacties: 3 | 03 mrt 2008 15:12



Paprika's met eieren
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit heb je nodig: 1 rode paprika; 1 groene paprika; 3 of 4 trostomaten (of een halfliterblik gepelde tomaten); 1 grote ui; 2 tenen knoflook; 4 eieren; zout, zwarte peper, kurkuma en gemalen komijn naar smaak; olijfolie. Zo maak ...


Lees verder | 2916 keer bekeken | reacties: 2 | 24 jan 2008 12:26



Saffraanrijst
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit heb je nodig:

500 gram basmatirijst;
4 uien;
1 gram saffraanpoeder;
½ bosje verse kervel;
½ bosje verse koriander;
arachideolie;
zout en zwarte peper naar smaak.


Lees verder | 3467 keer bekeken | reacties: 0 | 27 jun 2007 19:54



2-Olijven-cake
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit heb je nodig: 180 gram roggemeel;1 zakje gist; 3 eieren; 150 gram geraspte gruyere-kaas; 10 cl. olijfolie; 10 cl. melk of creme fraiche; 100 gram champignons (je kunt die ook vervangen door 100 gram tonijn uit blik, stukjes ...


Lees verder | 4620 keer bekeken | reacties: 2 | 27 jun 2007 12:30



Saffraanrijst met abrikozen
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit heb je nodig: 300 gram basmati rijst; enkele draadjes saffraan of saffraanpoeder (o,1 g); zout; 80 gram gedroogde abrikozen; 4 verse dadels (gedroogde dadels kan ook); 2 eetlepels roomboter; ½ dessertlepel kaneelpoeder; ...


Lees verder | 2227 keer bekeken | reacties: 0 | 23 jun 2007 12:07



Aardappelgaletjes
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit heb je nodig:

2 grote aardappelen;
1 teen knoflook;
verse koriander naar smaak (fijngehakt);
zout, zwarte peper, komijnpoeder, paprikapoeder;
1 ei.


Lees verder | 3100 keer bekeken | reacties: 0 | 14 jun 2007 12:52



Falafel (kikkererwtenballetjes)
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit heb je nodig: 500 gram gedroogde tuinbonen; 1 blik (500 ml.) kikkererwten; 3 eetlepels bloem; 1 fijngehakt bosje platte peterselie; olie om te fituren; 7 tenen knoflook; 1 dessertlepel rode peper of paprika; 1 eetlepel komijnpoeder; ...


Lees verder | 6933 keer bekeken | reacties: 2 | 10 jun 2007 15:13



Kikkererwtenpuree met sesam
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit heb je nodig: 125 gram tahina (sesampasta); 250 gram gekookte kikkererwten (blik); 2 tot 3 tenen geperste knoflook; het sap van 2 citroenen; 1 eetlepel olijfolie; 1 mespunt paprikapoeder; zout naar smaak; hete rode peper naar ...


Lees verder | 3327 keer bekeken | reacties: 0 | 29 mei 2007 13:06



Ingemaakte citroenen
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit heb je nodig:

Water;
1 kilo citroenen;
zout;
glazen potten.


Lees verder | 10943 keer bekeken | reacties: 21 | 29 mei 2007 12:29



Harissa
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit heb je nodig:

40 gram gedroogde rode pepers;
5 tenen knoflook;
½ dessertlepel gemalen koriander;
1 theelepel karwijpoeder;
½ dessertlepel zout.


Lees verder | 6821 keer bekeken | reacties: 0 | 22 mei 2007 13:27



MHEMMER (Marokkaanse aardappelomelette)
Categorie: 4.Bijgerecht

Dit heb je nodig: 7 eieren; 6 of 7 middelgrote aardappels; 3 wortelen; doperwten; paar takjes platte peterselie; zout en zwarte peper naar smaak; (olijf)olie. Zo maak je het: Kook de aardappelen zonder ze te schillen. ...


Lees verder | 5438 keer bekeken | reacties: 2 | 07 mrt 2007 15:09