Delen     Populaire blogs     Volgende blog Ľ
Blog maken     Inloggen
_
_
Marokkaans/Arabisch koken met Amber
Heerlijke recepten uit de rijke wereld van de Marokkaanse en Arabische keuken en andere keukens met daarnaast allerlei evenementen,achtergrondinformatie,multicultureel nieuws en TV
_
Home__Weblog__Prikbord__Links__Gastenboek__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Overheerlijke Marokkaanse en andere Arabische gerechten met daarnaast lekkere recepten uit verschillende keukens: maak ze ook!! Klik om elk recept in z'n geheel te bekijken op "lees verder" of klik op de titel van het recept. (Wil je de recepten uitprinten, klik linksonder elk recept op het printer- icoontje)



Mijn Profiel

amber
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privť bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend






Zoeken in Google
_



CategorieŽn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Kipcurry met kikkererwten
06 april 2016 15:22




Couscous met vruchten
04 april 2016 13:58




Fotoboeken


Arabische achtergrond (2)
_
_






Weblog Vrienden





Gastenboek berichten

Ferdinand
23 maart 2018 17:05
_
Even een tip aan de beheerder van de website, ik heb op de Div links geklikt van bedrijven die aangeraden worden. Misschien handig om de links is na te kijken, ca.de helft bestaat niet meer.

Olaf Wiggers
08 februari 2018 09:10
_
In het recept om zelf knoflookolie te maken worden gegrilde peperkorrels gebruikt. Ik ken deze niet en kan er ook niets over terugvinden op internet. Waar kan ik deze gegrilde peperkorrels kopen, of moet ik deze zelf grillen?

Amber
30 januari 2018 11:38
_
Veel plezier er mee Saskia Groetjes




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door Rosalina42 om 14:36
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Jonna om 14:35
_
Jonna Online

Door Annelies1 om 14:34
_
Annelies1 Online

Door Loezie om 14:32
_
Loezie Online

Door Loezie om 14:31
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Rosalina42 om 14:31
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Rosalina42 om 14:30
_
Rosalina42 Online

Door jeanneke1 om 14:30
_
Jeanneke1 Online





_

_
G
astenboek berichten
_
• Bericht plaatsen






ook een loes
Hallo Amber,

Onlangs heb ik van mijn kinderen en aanhang tijdens onze gezamenlijke vakantie in Spanje een tajine gekregen.Mijn dochter heeft daarbij ook al 3 jaar verkering met een marokkaan.Ik denk dat de tajine een stille hint was om marokkaans te gaan leren koken. Ik heb voor morgen kip met abrikozen gemaakt, ook pompoen met zoete aardappels. ik ben benieuwd wat hij ervan vind.
Mijn surinaams-javaanse keuken is van een hele andere geur en smaak.
Complimenten voor deze site, heel mooi en duidelijk.

groeten van ook een Loes
11 oktober 2011 22:01


Amber
Hallo Loes,

Bedankt voor je reactie hier en veel succes en plezier bij het maken van de zoete gerechten waarvan er tientallen recepten op dit weblog te vinden zijn.

groetjes en een fijne dag,
AMBER
06 oktober 2011 10:10


Loes
Hoi Amber!

Net je site tegengekomen en kan maar 1 ding zeggen; MAJAMMMM!!! Wat een heerlijke recepten. Ik ben vooral van het bakken van zoettigheden en zo te lezen kan ik vanaf hier genoeg receptjes proberen. Dank! ( en dan nu naar de winkel voor wat ingredienten )

Groetjes Loes
06 oktober 2011 09:26


Amber
Dank je wel Charlotte.....ik hoop dat je nog vaak langskomt.

groetjes,
AMBER
01 oktober 2011 19:51


Charlotte
Beste Amber,

al zoekend naar recepten voor de tajine kwam ik op uw website... ik ben er erg van onder de indruk! Zo informatief en uitgebreid...mijn complimenten!!

Vriendelijke groeten van Charlotte
01 oktober 2011 15:15


Amber
Hallo Gerdien,

Bedankt voor je recept; het is een erg lekkere variatie op de bekende HARIRA (waavan ook hier op mijn weblog een heerlijk recept staat), maar dat is niet wat Monique bedoelde: zíj bedoelde een soep gemaakt van gerstekorrels......

groetjes,
AMBER
30 augustus 2011 12:12


Gerdien
Bedoel je deze:
Harira Lams/Rundvlees



Harira is een soort Marokkaanse soep met granen. Dit recept beschrijft de bereiding van de traditionele gevulde, dikke harira die de Marokkaanse moslims eten tijdens de Ramadan om de vasten te breken. Harira wordt ook vaak gegeten bij het ontbijt.

In het volgende recept kunt u het vlees en de mergpijpen vervangen door kippenbouillon en de saffraan door 1/3 tl gemalen kurkuma.
Om de vermicelli niet tot pap te laten koken in de bouillon, kunt u hem vooraf licht goudbruin roosteren in een droge koekenpan op een laag vuurtje, onder voortdurend roeren. U kunt een grote hoeveelheid vermicelli ineens roosteren en bewaren in een droge luchtdichte doos.

100 g kikkererwten
100 g linzen
1 tl dubbelkoolzure soda
100 ml zonnebloemolie
250 g of 3 middelgrote uien, gehakt
1 bleekselderij (alleen het hart) en 2 of 3 takjes selderie, in fijne stukjes
500 g lams- of rundvlees zonder been, in blokjes
2 mergpijpen
1 tl zout
1 tl gemalen witte peper
2 l water
3 el tarwebloem
300 ml water
1 el tomatenpuree plus 2 el water
1 kg verse tomaten, ontveld, ontpit en in blokjes gesneden
100 g geroosterde vermicelli
100 g rondkorrelige rijst
100 ml bereide saffraan
sap van 2 citroenen
6 el gehakte verse peterselie
6 el gehakte verse koriander
3 citroenen, gehalveerd, om te garneren

Zet een dag van tevoren de kikkererwten enlinzen apart in koud water in de week met elk ½ tl dubbelkoolzure soda. Spoel de linzen de volgende dag grondig af met koud water.

Laat ze uitlekken en houd ze apart. Kook de kikkererwten 20 minuten in het weekwater. Laat ze uitlekken en afkoelen. Verwijder dan het vel door de kikkererwten tussen uw vingers te knijpen.

Spoel de erwten grondig af onder stromend koud water, laat ze uitlekken en houd ze apart.
Verhit de olie in een grote soeppan en voeg ui en selderij toe. Laat ze in 5 tot 8 minuten zachtjes gaar bakken. Voeg vlees, mergpijpen, kikkererwten, linzen, zout en peper toe. Overgiet dit met 2 l water en breng aan de kook.

Dek de pan af, draai het vuur laag en laat 1½ uur zachtjes koken. Verwijder indien nodig met een schuimspaan het schuim dat eventueel aan de oppervlakte komt.
Haal na 1 uur de mergpijpen uit de soep en houd ze apart. Controleer na 1 uur ook of het vlees gaar is en haal het uit de bouillon voordat het helemaal uiteenvalt. Wikkel het vlees in aluminiumfolie om te vermijden dat het uitdroogt.

Het vlees warmt u voor het opdienen weer op in de bouillon. De mergpijpen kunt u later opwarmen en het merg afzonderlijk opeten, op een snede geroosterd bruin brood en bestrooid met wat grof zout.

Na 1½ uur mengt u de bloem met de 300 ml water. Verdun de tomatenpuree met de 2 el water. Voeg bloem en aangelengde tomatenpuree bij de bouillon. Roer met een houten lepel tot alles mooi is verdeeld. Voeg blokjes tomaat, vermicelli, rijst en bereide saffraan toe. Roer deze ingrediënten met een houten lepel door de bouillon, plaats het deksel op de pan en laat nog 30 minuten koken op een matig vuur.

Voeg 10 minuten voor het eind van de kooktijd het citroensap toe en roer dit goed door. Strooi ten slotte peterselie en koriander over de soep en meng de kruiden goed door de soep. Harira moet glad maar niet te dik zijn. Proef voor het opdienen nog even of de soep voldoende gekruid is. Voeg indien nodig zout en peper toe.

Dien de harira warm op in een kom of diep bord met een halve citroen zodat iedereen naar smaak citroensap kan toevoegen.

6 personen
30 augustus 2011 06:36


Amber
Hallo Monique,

Nee sorry, zo'n soep heb ik nog nooit gemaakt, dus kan ik je daar niet bij helpen.
Misschien weet iemand anders die mijn gastenboek leest het recept?
Graag een reactie dan.

groetjes,
AMBER
21 augustus 2011 18:59


monique
Hallo Amber,
Ik ben op zoek naar het recept van gerstekorrel soep.
ik weet dat het met melk en bloem gemaakt moet worden maar nietwat er nou allemaal precies in moet.ik hoop dat je me kan helpen.
gr monique
21 augustus 2011 11:21


Sering
Bedankt Amber voor je reactie.
Vanochtend realiseerde ik me, dat de kant en klare saus qua smaak erg leek op de 'saus' die toegevoegd wordt bij je recept 'Lamstajine met abrikozen en gekookte eieren'.
Ga eens proberen om dat als uitgangspunt te gebruiken.

grt. Sering
19 augustus 2011 13:15


Amber
@Jacqueline:

Er zijn gelukkig een heleboel Marokkaanse winkels te vinden in Den Haag, vooral in de Schilderswijk en Transvaal (Hoefkade, Hobbemastraat, Vaillantlaan)en ook in Den haag ZW (De Stede, Leyweg).
Ook op de grootste markt van Europa, de Haagsche Markt aan de Herman Costerstraat kan je op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag terecht voor Marokkaanse produkten en produkten uit alle windstreken; echt een aanrader!!
Dit is de link:
http://www.dehaagsemarkt.nl/
Veel geluk in Den Haag.

groetjes,
AMBER







@Sering:

Eerlijk gezegd heb ik nog nooit gehoord van een kant-en klare zoete Marokkaanse saus uit de winkel.....in Marokko zelf is het ook niet echt de gewoonte om, net als in Nederland, allerlei sauzen te gebruiken zoals bij de barbeque etc.
Ik weet dus geen recept voor je, sorry.
19 augustus 2011 00:15


Sering
Hallo Amber,

Tot voor kort kocht ik bij AH kant en klare Marokkaanse zoete saus(sorry, je moet toch wat als je lekker wil eten, maar geen recept hebt)
Helaas is de saus uit het assortiment.
Heb jij daar misschien een recept van(zie bij je categorieën geen sauzen staan)

grt. Sering
18 augustus 2011 23:31


jacqueline
hallo amber,

geweldige recepten heb je!
ik las dat je in den haag woonde.
daar werk ik(en woon ik binnekort)ook.
ik vroeg me af of je mij een adres kon geven van een marokaanse winkel in den haag?
het is me zelf helaas nog niet gelukt om er 1 te vinden...

groetjes jacqueline
16 augustus 2011 20:30


Amber
Hallo Greet,

Kijk bijv. eens bij dit recept:
http://marokkaansarabisch-koken.50plusser.nl/?page=article&warticle_id=19519&Harchakoekjes-met-honing
of
http://marokkaansarabisch-koken.50plusser.nl/?page=article&warticle_id=23847&Harcha-griesmeelkoek-met-mint
of
http://marokkaansarabisch-koken.50plusser.nl/?page=article&warticle_id=4703&Harcha-met-ui

Ook via Google kan je heel veel Harcharecepten vinden.

groetjes,
AMBER
13 augustus 2011 00:14


Greet
Hey Amber,

heb je toevallig een recept voor harsha te maken?
Ik had het aan mijn schoonmoeder al eens gevraagd maar ze kan me niet de juiste maten geven.
12 augustus 2011 14:13


Amber
Hallo Bianca,

Je kunt me een pb'tje sturen (persoonlijk bericht;kijk in de linkerkolom bij mijn profiel en klik op privé berichten).
Mijn e-mailadres kan ik je helaas niet geven; om je aan te melden bij 50plus is toch niet zo'n probleem?
Je kunt je er anoniem aanmelden als je dan wilt.

groetjes,
AMBER
12 augustus 2011 14:03


Bianca
Marhaba Amber,

Ik wil graag persoonlijk met je in contact komen omdat ik iets wil vragen aan je.
Hoe kan ik dat het beste doen? Ik wil me niet aanmelden via de website 50plus.
12 augustus 2011 13:37


Amber
Bedankt Latifa, voor je reactie in mijn gastenboek.
Ben blij dat de recepten je bevallen.

groetjes,
AMBER
12 augustus 2011 12:39


Latifa
Ma salaam,

Amber ik ben gek op jouw site geweldige recepten en goed te volgen ik heb inmiddels al een paar recepten uitgeprobeerd en de visbeignets die vinden zelfs de kinderen zalig. Bedankt voor de inspiratie.
12 augustus 2011 12:26


Amber
Aaan laatste drie gasten die reageerden;

Bedankt in de eerste plaats voor alle complimenten;
Mariam: je vroeg voor hoeveel personen de gerechten zijn; dat is verschillend. Je hebt natuurlijk grote eters en kleine eters, maar over het algemeen kan je uitgaan van 4 personen; je moet het zelf een beetje uitmikken.

Fatiha:
Nee, workshops geef ik niet. Ik ben een gewone huismoeder die lekkere recepten bereidt en plaatst op een weblog en that's it!

Jose:
Fijn dat de recepten je goed van pas komen tijdens de Ramadan.
Ook ik wens jullie allemaal een RAMADAN MUBARAK!

groetjes,
AMBER
05 augustus 2011 12:22


Jose
Salaam Aleykum!

Wat een geweldige site heb je gemaakt!!
Precies wat ik zocht...
Wil me namelijk wat meer in de arabische keuken verdiepen en dan is deze site echt een uitkomst!
Dank je!

Verder komt het goed uit want doe veeeeel ideeen op voor lekkere recepten tijdens Ramadan!

Ramadan Kareem!

Ma Salama,
Jose
01 augustus 2011 11:09


fatiha
As Salaam Wa Alaikum

Ik vroeg mij af of jij ook les geeft. Heb jij ook een workshop. Ik zou graag mee aan willen doen en leren koken en bakken.Ik ken het wel maar wil graag meer leren en weten.
31 juli 2011 13:02


Mariam
Hallo Amber..

Je hebt een leuke site gemaakt, en er staan echt hele goede recepten tussen! Maar ik vroeg me toch af voor hoeveel personen jou gerechten zijn?

Groetjes
Mariam.
30 juli 2011 15:41


Amber
Hallo Abe,

Ben blij dat ik je een stukje op weg heb kunnen helpen om ook zelf die lekkere kiptajine thuis te kunnen bereiden.
Veel plezier met de recepten.

groetjes,
AMBER
23 juli 2011 09:46


Abe
Fantastische al deze recepten, in Parijs heb ik bij een marokkaans restaurant nog niet zo lang geleden een heerlijk kiptajine gegeten met Tutti Frutti, ik heb alles geprobeerd om 't zelf ook zo voor elkaar te krijgen, miste alleen de juiste kruiden! Deze site helpt me een stuk verder!
22 juli 2011 22:24


Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26