Dit is lekker eten wanneer het kil en stormachtig is buiten...
Dit heb je nodig:
300 gram groene linzen;
1 grote ui;
1 vlezige tomaat;
1 koffielepel tomatenpuree;
1 scheut olijfolie;
1 koffielepel kurkuma;
1 koffielepel komijnpoeder;
1 koffielepel paprikapoeder;
1 eetlepel fijngehakte platte peterselie;
2 hele tenen knoflook of fijngehakt;
1 blaadje laurier;
een trosje kerstomaatjes;
een handvol pompoenblokjes;
zout en peper naar smaak.
Zo maak je het:
Zet de linzen de avond tevoren in een kom koud water en
laat ze de hele nacht weken.
Verhit in een pan een flinke scheut olijfolie en fruit daarin
de in dunne reepjes gesneden ui.
Voeg er de gepelde, van zaadjes ontdane en in kleine stukjes
gesneden tomaat aan toe (de tomaat even in een pannetje
kokend water dompelen en dan haal je het vel er zó af),
de knoflook (heel of fijngehakt) en de uitgelekte linzen.
Voeg er de specerijen aan toe (behalve het zout).
Snijd de kerstomaatjes in tweeën en voeg ze samen met
de pompoenblokjes toe aan de linzen.
Voeg de tomatenpuree, het laurierblaadje en zout naar
smaak toe. Je kunt ook i.p.v. zout een bouillonblokje
toevoegen.
Schep alles goed door elkaar en bedek met water totdat
alles nét onder staat.
Zet het deksel op de pan, breng aan de kook en laat alles
op laag vuur in ongeveer 30 minuten zachtjes gaar koken.
Voeg er dan de fijngehakte platte peterselie aan toe en schep
alles nog een keer om.
Controleer of er genoeg zout en peper in zit en of de linzen
gaar zijn (voeg evt.nog wat water toe).
Eet de linzen als ze gaar zijn samen met wat Marokkaans brood
of bijvoorbeeld bij een vleesgerecht.