Zoals jullie misschien wel weten plaats ik hier af en toe óók recepten afkomstig van de kookTV-site 24Kitchen: dit is weer zo'n recept waar ik jullie aandacht op wil vestigen, want erg lekker.
Onder het recept vinden jullie ook de link naar de site waar je ook het recept vindt met daarnaast de video over hoe je het precies moet maken. Hieronder vind je een recept van chef Mounir, die er alles over uitlegt in het programma Grenzeloos Koken, een onderdeel van 24Kitchen.
Het recept plaats ik ook hier:
Ingrediënten
Harde wenerdeeg
- 1 ei
- 1 vanillestokje
- 150 g witte basterdsuiker
- 300 g roomboter
- 5 g zout
- 1 citroen
- 450 g bloem
Vulling
- 50 ml oranjebloesemwater
- 50 ml water
- 1 sinaasappel
- 1 ingelegde citroen
- 300 g gedroogde dadels
- 6 volkorenbiscuits
- 1 el poedersuiker
Garnering
- 16 blanke amandelen
- 1 ei
- 40 g geraspte kokos.
Harde wenerdeeg
Splits het ei. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
Meng de basterdsuiker, boter, zout en vanillemerg met je handen door elkaar tot de boter zacht wordt. Kneed de eidooier en de rasp van een citroen erdoor. Voeg de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Pak het deeg in met plasticfolie en laat circa 20 minuten rusten in de koelkast.
Vulling
Breng het oranjebloesemwater met het water en het sap en de rasp van de sinaasappel aan de kook. Snijd de schil van de ingelegde citroen julienne .Ontpit de dadels en hak ze grof. Voeg de dadels en citroenschil toe aan de pan en laat circa 2 minuten koken. Laat dit vervolgens afkoelen.
Verkruimel de biscuits boven het dadel-citroenmengsel en roer goed door. Breng eventueel op smaak met poedersuiker.
Opmaak dadeltaart
Verwarm de oven voor op 170 ºC onder- en bovenwarmte.
Vet de bakvorm in en bekleed de vorm met bakpapier.
Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een halve centimeter dikte. Snijd het deeg door de helft en bekleed de bakvorm met de helft van het deeg.
Strooi de helft van de kokosklapper over het deeg en verdeel hier de dadel-citroenvulling over. Strooi de andere helft van de kokosklapper overheen, dek af met het deeg en druk licht aan. Kerf met een mes vierkantjes van 5 bij 5 centimeter zo licht mogelijk in het deeg.
Druk in elk vakje een amandel. Klop het ei los en strijk hier de taart mee in. Bak de taart circa 30 minuten in de oven.
Serveer
Laat de taart circa 10 minuten afkoelen voordat je de taart aansnijdt.