Dit recept wordt meestal gemaakt met kip
maar wist je dat je ook met gehakt een
heerlijk resultaat krijgt?
Dit heb je nodig:
500 gram runder (of lams-)gehakt;
2 fijngehakte uien;
3 tenen knoflook;
2 ingelegde citroenen;
300 ml.kippenbouillon(v.e.blokje);
200 gram groene olijven;
1 bosje fijngehakte verse koriander;
olijfolie;
1/2 koffielepelkomijnpoeder;
1 koffielepel ras el hanout;
1 koffielepel kaneelpoeder;
1 snufje saffraandraadjes;
1 koffielepel kurkuma;
zout en peper naar smaak;
een paar vastkokende aardappelen.
Zo maak je het:
Vermeng in een kom het gehakt met de helft
van de fijngehakte verse koriander, ½ koffielepel
komijnpoeder, ½ koffielepel kaneelpoeder en zout
en peper naar smaak.
Vermeng alles goed met je handen en vorm er
kleine balletjes van.
Doe een scheut olijfolie in een tajine (of kookpan) en
voeg er de fijngehakte uien aan toe; fruit ze al omscheppend
goudbruin.
Voeg er de ras el hanout aan toe en laat dan 5 minuten
zachtjes sudderen.
Leg de gehaktballetjes in de tajine/kookpan en voeg er de
rest van de specerijen (komijnpoeder, saffraandraadjes en
kurkuma) aan toe.
Snijd de ingelegde citroenen in vieren en verwijder de pulp. Snijd de citroenschil in reepjes.
Voeg toe aan de tajine/kookpan, giet er de kippenbouillon
bij en peper en zout naar smaak.
Zet het deksel op de tajine/kookpan en laat alles ongeveer
20 minuten zachtjes stoven.
Spoel de groene olijven en voeg ze toe samen met enkele
geschilde en in partjes gesneden vastkokende aardappelen;
bestrooi met de rest van de fijngehakte verse koriander.
Zet het deksel terug en laat het geheel nog 20 minuten zachtjes
stoven totdat ook de aardappel gaar is.
Dien kokendheet op met daarbij brood en salades.