Een lekker Algerijns koekje, zeg maar liever een gebakje, dat bestaat uit drie lagen......nogal wat werk, maar goed te doen.....
Dit heb je nodig:
Voor de basislaag:
350 gram bloem;
175 gram boter of margarine;
1 ei;
3 eetlepels suiker;
een scheutje melk.
Voor de middenlaag;
450 gram grofgemalen witte pinda's;
200 gram poedersuiker;
4 eieren;
150 gram gesmolten boter;
6 eetlepels abrikozenjam;
1 eetlepel bloem;
1 koffielepel bakpoeder.
Voor de topping:
Melkcaramel (Dulce de Leche):
daarvoor heb je nodig:
1 blik van 375 gram gezoete gecondenseerde melk;
grofgehakte pinda's.
Zo maak je het:
Maak eerst de melkcaramel (Dulce de Leche): vind je dat
teveel werk dan is dat ook kant en klaar verkrijgbaar in blik.
Leg een velletje bakpapier onderin een snelkookpan; plaats
het blik gecondenseerde melk (ongeopend) er op en bedek met
water. (je kunt ook een paar blikken tegelijk er in zetten; zo heb
je een voorraadje voor later). Deksel op de pan.
Breng aan de kook en zet, als er stoom ontsnapt uit het ventiel
van het deksel van de snelkookpan, het gas laag.
Laat ongeveer 50 minuten zachtjes koken.
Heb je geen snelkookpan,gebruik dan een gewone kookpan maar
laat het dan wel 2 1/2 uur koken op heel laag vuur.
Laat het blik vervolgens eerst wat afkoelen en haal de inhoud uit
het blik.
Zet apart.
Maak de nu de eerste laag (het biscuitdeeg):
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Mix alle ingrediënten door elkaar met een electrische mixer en voeg indien nodig wat melk toe zodat het een mooi glad deeg wordt.
Vet een vierkant bakblik in en beleg met bakpapier.
Leg een deeglaag van 0,5 dik in het bakblik en prik dat in met een vork en laat dat 20-25 minuten bakken.
Maak dan de tweede laag:
Mix de eieren samen met de suiker.
Voeg er de gesmolten boter, de abrikozenjam, de grofgemalen pinda's, de bloem en het bakpoeder aan toe en vermeng alles goed.
Verdeel deze massa over het half-gebakken biscuitdeeg.
Zet de bakvorm weer terug in de oven en zet die op 180 graden.
Bak ongeveer 20-25 minuten; houd het baksel goed in de gaten.
Het geheel moet een mooie goudbruine kleur krijgen.
Haal de bakvorm dan uit de oven en laat geheel afkoelen.
Smeer de melkcaramel over de bovenkant van het baksel en bestrooi dat met de grofgehakte pinda's.
Laat het liefst een hele nacht staan en snijd er dan vierkantjes van.
Je kunt ze in mooie papieren vormpjes plaatsen.