Dit is een Marokkaans wintergerecht; het is een
fluweelzachte puree/dikke soep van gedroogde tuinbonen gekruid met o.a. komijn en op smaak gemaakt met wat olijfolie.
De Marokkaanse naam is BISSARA en dit kan op meerdere manieren worden gemaakt; ook met b.v. erwten.
Dit heb je nodig:
300 gram gedroogde tuinbonen (Mar/Turkse winkel);
1 teen knoflook;
1 flinke theelepel komijnpoeder;
1 flinke theelepel paprikapoeder;
4 eetlepels olijfolie;
zout en peper naar smaak;
water.
Zo maak je het:
Doe de gedroogde tuinbonen in een snelkookpan samen met de fijngehakte knoflook.
Bedek met water en voeg er zout naar smaak aan toe.
Laat ongeveer 20 minuten koken vanaf dat de stoom ontsnapt aan het ventiel van de snelkookpan.
Heb je geen snelkookpan, gebruik dan een gewone
kookpan; de kooktijd is dan natuurlijk wel langer.
Doe de tuinbonen als ze gaar zijn in een foodprocessor of in een blender (samen met het vocht) en laat draaien tot je een dikke soep krijgt.
Doe alles weer in de pan en schep er het komijn- en paprikapoeder,peper naar smaak en de olijfolie doorheen.
Laat de bissara nog ongeveer 12 minuten zachtjes pruttelen.
Controleer of er genoeg zout en peper in zit.
Dien heet op met een snufje komijn en paprika bovenop en een paar druppels olijfolie.