Heerlijke Marokkaanse gevulde pannenkoeken
uit de oven: rghaifs......
Dit heb je nodig:
Voor het deeg:
500 gram bloem;
3 gram bakkersgist;
1/2 koffielepel zout;
1/2 koffielepel bakpoeder;
lauwwarm water.
Voor de vulling:
250 gram lamsgehakt (of rund, naar smaak);
2 geraspte wortelen;
2 geraspte courgettes;
1 groene en 1 rode paprika in hele kleine stukjes;
2 eetlepels olijfolie;
1 fijngesnipperde ui;
1 geraspte tomaat;
4 eetlepels fijngehakte verse koriander;
zout en peper naar smaak;
1/2 koffielepel paprikapoeder;
1 koffielepel komijnpoeder;
mespunt scherpe rode chilipeper (naar smaak).
Voor het vouwen van de rghaifs:
10 cl. zonnenbloemolie;
100 gram gesmolten roomboter.
Zo maak je het:
Het deeg:
Los in een kommetje de bakkersgist op in wat lauwwarm water.
Zeef de bloem samen met het bakpoeder en het zout in een kom.
Maak een kuiltje en voeg de opgeloste bakkersgist toe en beetje
bij beetje zoveel lauwwarm water totdat je na flink doorkneden
een soepel en elastisch deeg krijgt.
Bedek het deeg met een schone doek en laat rijzen.
Maak ondertussen de vulling:
Fruit in 5 minuten de gesnipperde ui samen met de stukjes paprika aan in
de olijfolie.
Voeg er dan de geraspte tomaat en het losgemaakte gehakt toe en laat
10 minuten al omscheppend zachtjes meebakken.
Voeg er dan de geraspte worteltjes en courgettes aan toe en ook alle
specerijen met zout en peper naar smaak.
Schep alles door elkaar en laat 5 minuten zachtjes bakken.
Laat afkoelen.
Verwarm de oven op 180 graden.
Vermeng in een kommetje de gesmolten roomboter met de olie.
Verdeel het deeg in kleine bolletjes zo groot als een ei.
Neem 4 bolletjes en vet ze elk goed in met het boter/oliemengsel.
Vet ook je handen in en maak elk bolletje zo plat mogelijk op je
werkvlak (ze moeten bijna doorzichtig zijn).
Leg de vier deegvellen nu bovenop elkaar.
Schep in het midden een hoeveelheid van de vulling en vouw
de zijden van het deeg zodanig over de vulling dat je een vierkant
krijgt. Druk ze een beetje platter. (zie foto 1en 2).
Leg de rghaifs op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak ze
20-25 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.
Warm serveren.