Je kent ze vast wel; die welbekende luchtige zoete Franse brioches,mmmmmmm
Dit heb je nodig:
100 gram volle melk;
1 ei;
40 gram suiker;
50 gram zachte roomboter;
1 koffielepel zout;
1 koffielepel vanille;
1 koffielepel gistkorrels;
ongeveer 275-300 gram bloem;
1 eigeel;
2 eetlepels poedersuiker.
Zo maak je het:
Vermeng in een kom de lauwwarme vollemelk met de nog warme gesmolten roomboter.
Voeg er de gistkorrels aan toe en vermeng die goed.
Laat 5 minuten staan.
Voeg er dan het ei, de suiker, de vanille en het zout aan toe en vermeng goed met elkaar.
Voeg er dan beetje bij beetje de bloem aan toe.
Kneed het deeg 5 minuten met de hand of met de keukenmachine totdat je een licht plakkerig deeg krijgt.
Bedek met een schone doek en laat in omvang verdubbelen op een warme plek.
Kneed de lucht uit het deeg en laat nog een keer verdubbelen in omvang.
Verwarm de oven op 180 graden.
Verdeel het deeg in 11 even grote bolletjes.
Leg die in een ingevette ronde bakvorm van 28 cm. doorsnee.
Zorg dat er genoeg ruimte tussen de bolletjes zit.
Laat nogmaals verdubbelen in omvang (zie foto 1).
Besmeer de bovenzijde van de bolletjes met losgeklopt eigeel.
Zet het bakblik in de voorverwarmde oven en laat 20-25
minuten bakken.
Haal dan uit de oven en laat afkoelen.
Bestrooi de brioches met poedersuiker.