Delen     Populaire blogs     Volgende blog Ľ
Blog maken     Inloggen
_
_
Cookies op 50plusser.nl

50plusser maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. 50plusser gebruikt functionele en analytische cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen tracking cookies om u gepersonaliseerde advertenties te tonen en om buiten de website van 50plusser relevante aanbiedingen van 50plusser te doen. Ook worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken.
Door op Akkoord te klikken gaat u hiermee akkoord.

Akkoord


Klik hier voor meer informatie.
Marokkaans/Arabisch koken met Amber
Heerlijke recepten uit de rijke wereld van de Marokkaanse en Arabische keuken en andere keukens met daarnaast allerlei evenementen,achtergrondinformatie,multicultureel nieuws en TV
_
Home__Weblog__Prikbord__Links__Gastenboek__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Overheerlijke Marokkaanse en andere Arabische gerechten met daarnaast lekkere recepten uit verschillende keukens: maak ze ook!! Klik om elk recept in z'n geheel te bekijken op "lees verder" of klik op de titel van het recept. (Wil je de recepten uitprinten, klik linksonder elk recept op het printer- icoontje)



Mijn Profiel

amber
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privť bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend






Zoeken in Google
_



CategorieŽn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Kipcurry met kikkererwten
06 april 2016 15:22




Couscous met vruchten
04 april 2016 13:58




Fotoboeken


Arabische achtergrond (2)
_
_






Weblog Vrienden





Gastenboek berichten

Angela
24 mei 2019 23:24
_
Is de beheerder van deze pagina er niet meer?? Ik mis nieuwe recepten 😭😭& ;#128557; ik heb zoveel recepten al uitgeprobeerd.

Conny
27 september 2018 15:44
_
Amber, gaat het goed met je? Ik mis nieuwe recepten en sowieso berichtjes van je !

Ferdinand
23 maart 2018 17:05
_
Even een tip aan de beheerder van de website, ik heb op de Div links geklikt van bedrijven die aangeraden worden. Misschien handig om de links is na te kijken, ca.de helft bestaat niet meer.




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door redone om 21:12
_
Nieuwe Weblog reactie geplaatst

Door redone om 21:12
_
Nieuwe Weblog reactie geplaatst

Door john196363 om 21:11
_
John196363 Online

Door nandes57 om 21:10
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door redone om 21:10
_
Redone Online

Door l.rozewater om 21:10
_
L.rozewater Online

Door theresiaverschraegen om 21:10
_
Nieuwe Fotowedstrijd foto toegevoegd

Door theresiaverschraegen om 21:09
_
Nieuwe Fotowedstrijd foto toegevoegd





_

Andere artikelen



Couscous met vlees en groenten


Couscous met groenten

Dit heb je nodig:

1 kilo couscous;
1/2 of 1 kilo lamsvlees (rund kan ook)in grove stukken;
1 grote ui (in tweeen gesneden);
2 tomaten (in tweeen gesneden);
1 klein bosje verse koriander ;
1 klein bosje platte peterselie;
1 klein bosje selderij(maak hier samen met de koriander en de peterselie met een draadje garen een builtje van);
1 pond grote wortelen (geschrapt en in grove stukken);
1 pond knolletjes (schoongemaakt en in grove stukken);
200 gram kikkererwten (evt, uit blik);
1/2 pond verse of diepvries tuinbonen;
1 eetlepel zwarte peper of 2 verse rode pepers;
1 dessertlepel gemalen komijn;
1 dessertlepel kaneel;
1 dessertlepel gemberpoeder;
1 saffraanpoeder;
1 a 2 bouillonblokjes;
zout naar smaak;
olijfolie en 50 gram roomboter (of nog beter geklaarde boter, smen).

Zo maak je het:

Begiet de couscous met lauw water en bestrooi met wat zout. Meng door elkaar, laat even wellen en werk los met je handen.
Doe de couscous in de keskes (bovenste deel van de stoompan).
Verhit olijfolie in het onderste deel van de couscouspan.
Doe er het vlees in en bak aan tot het vlees bruin is.
Voeg er dan de uien en de tomaten bij en bak zachtjes mee. Voeg toe: alle specerijen en de pepers.
Giet er vervolgens zoveel heet water overheen tot de pan voor de helft gevuld is.
Voeg dan toe : alle groenten (behalve de tuinbonen) het zout en de bouillonblokjes en het selderij/koriander/peterselie builtje. Breng alles aan de kook. Zet het bovenste deel van de stoompan met de gewelde couscous erbovenop en laat het 15 minuten stomen. (zorg ervoor dat de stoom niet tussen de twee delen van de pan uit kan ontsnappen. Maak daarvoor 3 x driedubbel en dan in banden gevouwen en natgemaakte stukken keukenpapier en plaats die tussen de twee delen.)
Haal vervolgens de couscous eruit, besprenkel met wat olie en nog meer lauw water en werk alles goed los.
Weer op de pan zetten en nog eens 20 minuten laten stomen.
Weer eruit halen en de vorige handeling herhalen maar nu de couscous niet terugzetten op de pan met vlees en groenten.
Laat dat zachtjes koken tot het vlees bijna gaar en zeer zacht is en voeg er nog de tuinbonen en de kikkererwten aan toe.
Als dat gaar is, dan de couscous weer boven op de pan zetten en die is klaar als de stoom erdoor komt.
Couscous op een schaal storten en er de boter of smen doorheen werken alsmede een paar lepels van het kookvocht.
Maak van de couscous een soort "vulkaan", schep wat lepels kookvocht en het vlees in het midden van die vulkaan, schik de verschillende groenten erom en overheen en besprenkel de couscous rondom nog met wat saus.
Serveer kokend heet met voor ieder een lepel.
Geef er ook een schaaltje kooksaus bij voor wie de couscous te droog vind.
Op aparte borden kan natuurlijk ook maar dit is hoe het in Marokko hoort en het is ook veel gezelliger.

Het is best wel een ingewikkeld recept.
Je kunt er natuurlijk ook andere groenten voor gebruiken.
Dit is zoals ik de couscous gisteren heb gemaakt.
Lekker is ook pompoen en courgette of stukken witte kool, kan allemaal.
Je moet er natuurlijk ook wel een couscouspan voor hebben, maar die kan je altijd kopen bij een Marokkaanse winkel en die zijn echt niet zo duur.
Probeer het eens, eet smakelijk.







Couscous maken



Geplaatst op 01 februari 2008 22:17 en 27483 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  _
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Gast  06 aug 2010 15:34
Ik ga het vandaag proberen, maar met lamsbout... Hopelijk heerlijk..

Gast  09 jun 2012 20:47
Hoi Amber, je recept is fantastisch! Ik heb voor het eerst in mijn leven couscous gemaakt als Marokkaanse vrouw en het smaakt precies als hoe ik het eerder geproefd heb bij mijn moeder en de rest van de familie. Kortom; HEERLIJK!!! Mijn man en ik hebben genoten! Dank je wel:-)
_





_
Amber  
09 jun 2012 21:20
Had je echt nog nooit couscous gemaakt?
Nou,zo zie je maar; je bent nooit te laat om er mee te beginnen.
Heb je het nooit geleerd van je moeder? Dat is meestal de beste
persoon om gerechten van te leren.
Ik ben blij dat het je is gelukt en dat het ook nog lekker was.

groetjes,
AMBER

Gast  17 aug 2012 10:17
De beste couscous die ik ooit heb gemaakt, misschien zelfs de beste die ik ooit heb gegeten!
Ik heb het gemaakt met kalfsvlees, zonder de kaneel en de bouillonblokjes (was t vergeten). De groenten die ik heb gebruikt: wortels, courgette, aubergine, aardappel en pompoen.
Ik heb gisteren veel complimenten gekregen!!
_





_
Amber  
17 aug 2012 16:59
Fijn dat je couscous goed is gelukt en dat-ie lekker was.
Ik maak de couscous ook vaak met kalfsvlees; is sneller gaar vind ik en ook heel erg lekker.

groetjes,
AMBER

Gast  07 okt 2012 16:31
:grin:
_





_
Gast  12 nov 2012 19:37
Hallo Amber, kan ik ipv couscous ook bulgur gebruiken?

groetjes

Amber  
12 nov 2012 20:15
Als jij dat lekker vindt dan mag het van mij.
Recepten zijn er alleen maar om je een ideetje te geven; wat je er bij wilt doen of er af wilt halen mag je helemaal zelf weten, toch?

groetjes,
AMBER
_





_
Wim1929.1  
17 feb 2013 14:17
Kan ik couscous ook maken met kalkoenvlees of kippenvlees? Ik gebruik al vele jaren geen varkens en rundvlees! Daar ik alleen ben vries ik 'n gedeelte in!

Amber  
17 feb 2013 14:45
Ja hoor Wim, geen enkel probleem.
Je kunt couscous maken met wát je maar lekker vindt; kip, kalkoen en zelfs vis.
Bovenstaand recept is wél erg bewerkelijk hoor......
Vooral het op de traditionele manier stomen van de couscous is veel werk.
Je kunt natuurlijk ook kant en klare couscous gebruiken; die doe je in een grote kom, kokend water er op tot de couscous onder staat, afdekken en een paar minuten laten staan.
Daarna met een vork los roeren en verder gaan met de bereiding naar wens.

groetjes,
AMBER
_





_
Gast  09 mrt 2013 11:41
Voor hoeveel personen is 1 kilo couscous?

Amber  
09 mrt 2013 16:30
Toch zeker wel voor 6 personen; je moet ook niet vergeten dat 1 kilo couscous opzwelt tot twee-driedubbele grootte en dan komen er ook nog eens het vlees en de groenten bij.

groetjes,
AMBER
_





_
Gast  06 mrt 2014 02:58
Hi Amber

Ik vraag me af wat voor bouillonblokje erin moet?

Alvast bedankt

Amber  
06 mrt 2014 14:22
Dat ligt aan je eigen smaak; als je het vlees gebruikt dat in dit recept staat dan zou je rundvleesbouillon- of zelfs lamsvleesbouillonblokjes (hoewel ik niet weet of die laatste hier in Nederland te koop zijn; misschien wel bij een Marokkaanse/Turkse slager) kunnen gebruiken.
Maar je kunt ook groentenbouillonblokjes gebruiken.....

Succes er mee,

groetjes,
AMBER
_





_
Gast  24 jul 2014 16:14
Zou ik ook schapenvlees kunnen gebruiken aangezien het oferfeest over enkele weken aanbreekt, moet een hele schaap zien kwijt te raken een beetje gevarieerd haha

Amber  
24 jul 2014 23:57
Dat is een beetje geklets natuurlijk, want als jij idd. iemand was die meedoet aan het Offerfeest dan zou je in de 1e plaats weten dat dat pas in oktober is en in de tweede plaats zou je ook weten dat je ook schapen-(=lams) vlees in de couscous kunt gebruiken, dus........
_





_
Gast  26 jul 2014 00:16
Hallo Amber, ik ben de vrouw van het vorige bericht. Ik vind je reactie niet zo aardig alsik eerlijk mag zijn.. ik bedoelde ipv van weken maanden (over 3 maanden dus). En ik hoor altijd dat schapenvlees heel anders is dan lamsvlees, vandaar dat ik het vroeg.. het is ook allemaal nieuw voor mij (ben namelijk bekeerd).



Amber  
26 jul 2014 01:49
Sorry als ik je heb beledigd hoor, maar er is hier een klierig iemand die steeds vervelende berichtjes plaatst en ik dacht dat jij diegene was omdat je het :grin: :grin: :grin: :grin: over "enkele weken" had voor het offerfeest.
Ja, schapevlees is wat sterker van smaak als lamsvlees, maar ook het vlees dat je normaliter in de Marokkaanse slagerij koopt is meestal vlees van een jong schaap.
Ik neem toch ook aan dat je voor het Offerfeest geen oud en taai schaap koopt?
Het vlees is dus heel goed te gebruiken in de couscous.
_





_
Gast  26 jul 2014 03:00
Oh oke, geeft niks, had inderdaad een paar lelijke reacties gelezen op je forum.. heel jammer dat sommigen zo doen maar ik moet straks echt een heel schaap kwijt hoor hihi en mijn man houd van die bbq stokjes met schapenvlees, maar om nou een heel schaap daar aan te gebruiken hihi

Je hebt hele lekkere recepten, doe hier veel inspiratie op! Keep on the good work!

Amber  
26 jul 2014 11:01
Dank je wel voor je vergevingsgezinde woorden.
Net als jij ben ik ook ooit bekeerd; dat was al in 1976.
Heb je geen (schoon-)familie waar je wat tips kunt opdoen?
Als jullie een schaap kopen voor het offerfeest dan is het ook niet de bedoeling dat jullie zelf dat hele schaap opeten; tenminste een derde deel moet je weggeven aan vrienden, buren, familie en een derde deel aan arme mensen.
Een derde deel mag je zelf houden.
Zo zie je: je hoeft niet echt een heel schaap kwijt, slechts een derde :grin:
Je kunt daar het zachtste deel van gebruiken voor pennen/stokjes maar je zou ook een deel ervan kunnen stomen vermengd met specerijen bovenin een couscouspan, ook lekker hoor.
Kijk nog eens rond op dit Blog; er staan hier heel veel lekkere recepten voor lams/schapenvlees.
Bedankt voor je compliment voor mijn Blog.

groetjes,
AMBER
_





_
Gast  26 jul 2014 17:56
Geen dank hoor, zo hoort iedereen te zijn! En ma sha Allah dat is een hele tijd terug! Ben je nog veel met islam bezig?

Ik kan helaas bijna niemand vragen want mijn man en ik zijn beide bekeerd (Nederlands) maar ik dacht altijd met een marokkaan te trouwen dus kan redelijk goed tajines maken haha maar couscous vind ik toch wat anders, kan niet wachten tot offerfeest om ker te proberen hihi

Dankjewel voor je reactie, heel hulpzaam!

Gast  01 jun 2015 15:34
hoe maak je dit ik weet het niet





amina

_





_
Amber  
01 jun 2015 17:28
Nou Amina, je kunt toch wel lezen?
Gewoon lezen wat in het recept staat en dan komt 't goed.

Gast  07 mei 2019 11:35
Ik ga het vandaag proberen hopelijk lukt het
_