Delen     Populaire blogs     Volgende blog Ľ
Blog maken     Inloggen
_
_
Cookies op 50plusser.nl

50plusser maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. 50plusser gebruikt functionele en analytische cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen tracking cookies om u gepersonaliseerde advertenties te tonen en om buiten de website van 50plusser relevante aanbiedingen van 50plusser te doen. Ook worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken.
Door op Akkoord te klikken gaat u hiermee akkoord.

Akkoord


Klik hier voor meer informatie.
Marokkaans/Arabisch koken met Amber
Heerlijke recepten uit de rijke wereld van de Marokkaanse en Arabische keuken en andere keukens met daarnaast allerlei evenementen,achtergrondinformatie,multicultureel nieuws en TV
_
Home__Weblog__Prikbord__Links__Gastenboek__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Overheerlijke Marokkaanse en andere Arabische gerechten met daarnaast lekkere recepten uit verschillende keukens: maak ze ook!! Klik om elk recept in z'n geheel te bekijken op "lees verder" of klik op de titel van het recept. (Wil je de recepten uitprinten, klik linksonder elk recept op het printer- icoontje)



Mijn Profiel

amber
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privť bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend






Zoeken in Google
_



CategorieŽn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Kipcurry met kikkererwten
06 april 2016 15:22




Couscous met vruchten
04 april 2016 13:58




Fotoboeken


Arabische achtergrond (2)
_
_






Weblog Vrienden





Gastenboek berichten

Angela
24 mei 2019 23:24
_
Is de beheerder van deze pagina er niet meer?? Ik mis nieuwe recepten 😭😭& ;#128557; ik heb zoveel recepten al uitgeprobeerd.

Conny
27 september 2018 15:44
_
Amber, gaat het goed met je? Ik mis nieuwe recepten en sowieso berichtjes van je !

Ferdinand
23 maart 2018 17:05
_
Even een tip aan de beheerder van de website, ik heb op de Div links geklikt van bedrijven die aangeraden worden. Misschien handig om de links is na te kijken, ca.de helft bestaat niet meer.




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door BIBI259 om 23:07
_
BIBI259 Online

Door tulpmans om 23:07
_
Tulpmans Online

Door redone om 23:01
_
Redone Online

Door Annelies1 om 22:58
_
Annelies1 Online

Door Keesvi om 22:56
_
Keesvi Online

Door LadyLely om 22:55
_
Nieuwe Club forum reactie geplaatst

Door Mark1968 om 22:53
_
Mark1968 Online

Door nandes57 om 22:53
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst





_

Andere artikelen



ARGAN-olie, het goud van Marokko



Vloeibaar goud
Arganolie is een zeldzame en lekkere olie, die met de hand wordt geperst. Dat gebeurt alleen nog in het zuiden van Marokko, de enige plek ter wereld waar de boom 'Argania Spinosa' nog overleeft. Unesco heeft de zinderende vlakten rondom Agadir om die reden tot werelderfgoed uitgeroepen. Berbervrouwen kraken daar de keiharde noten -18 keer zo hard als hazelnoten- en persen de zaden, nog altijd op dezelfde manier als ze dat eeuwen geleden deden: tussen een steen op de grond en een in hun hand. Dat levert de prachtige gloedvolle Arganolie op.

Oerboom
De Argania Spinosa groeide al 25 miljoen jaar geleden. Elke boom kan 400 jaar oud worden. Dankzij wortels die tot 30 meter diep kunnen, overleeft de boom de grote hitte van de woestijn. Dauw en mist brengen hem meestal voldoende vocht.

Vruchten en zaden
Eens in de twee jaar verschijnen er bloemen en groengele vruchten in de brede kroon van deze sterke boom. Uit de zaden in hun pit wordt de Arganolie gewonnen. Er is zo'n 40 kilo vruchten nodig - de opbrengst van een hele boom - voor een liter olie. De vruchten zijn te bitter om te eten. Maar geiten houden ervan en klimmen er graag voor in de takken. Een bizar gezicht, dat wel steeds ongewoner wordt, omdat het alleen wordt toegestaan bij bomen waarvan geen olie voor de markt wordt verkregen.


Persing
In de schaduw van hun huizen breken Berbervrouwen de pitten tussen twee stenen. De twee a drie ongekneusde zaden worden er zorgvuldig uitgehaald en ontdaan van hun bitter smakende vliesje. De zaden worden dan op kleine houtskoolvuurtjes licht geroosterd. Vervolgens worden ze in een stenen handmolen gemalen, tot een dunne pasta ontstaat. Die pasta kneden de vrouwen met gekookt bronwater urenlang, tot de okerkleurige olie vrij komt. Het productieproces is een traditie die door vele eeuwen heen tot perfectie is gebracht.

Smaak
In de smaak van Arganolie herken je een subtiel samenspel van hazelnoten, sesam en warm, versgebakken brood. Arganolie, een rage in buitenlandse topkeukens is onovertroffen in salades, over vlees en vis. De nootachtige smaak is heerlijk over warme pasta, couscous of rijst. Maar Arganolie is ook erg lekker over ijs, hangop of creme brulee, en over allerlei vers fruit. Traditioneel is de combinatie van Arganolie, honing en amandelen, of een zijdezachte Arganmarinade voor geitenkaas.

Klik voor de medicinale eigenschappen en links voor waar arganolie te verkrijgen is op de links onderaan het artikel...






Artikel links
 AMAL


Geplaatst op 04 februari 2008 17:09 en 12846 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  _
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Gezonder  
29 mrt 2008 21:55
Een leuk artikel en natuurlijk wordt er op deze wijze nog arganolie geproduceerd. De realiteit is dat de olie die hier verkrijgbaar is (gelukkig) iets moderner wordt geproduceerd. Het traditionele proces van verzamelen van de noten en kraken blijft. Voor een constante kwaliteit en goede houdbaarheid wordt het roosteren en persen vaak met moderne middelen en hoogwaardige koudoliepersen gedaan. Het grote voordeel is dat er geen water bij het persen wordt toegevoegd hetgeen de kwaliteit en houdbaarheid ten goede komt. Let op het bio certificaat (Ecocert) en enkele culinaire olien zijn ook gelauwerd met de superior taste award (international taste and quality institute Brussel), een garantie voor een heerlijk kwaliteit culinaire olie.


Gast  02 aug 2010 17:12
Zeer interresante artikel. op sensedebeauty.nl kun je ook argan olie en argan olie douche en badproducten bestellen.
_





_
Gast  24 aug 2010 14:17
Arganboom
De Argania Spinosa is een boom met oudtestamentische allure. De arganboom is zeer goed aangepast aan de droogte en de moeilijke klimatologische omstandigheden van zuid-west Marokko. De boom groeit in semi-woestijngrond en hij kan met zijn diepe wortelsysteem helpen om bodemerosie tegen te gaan. De arganboom heeft iets weg van een veel te groot uitgevallen bonsaiboompje. Ooit bedekte de arganboom Noord-Afrika, maar nu is hij een bedreigde boomsoort volgens UNESCO die alleen nog maar voorkomt in het zuid-westen van Marokko en een deel van Algerije. Er bestaan nog maar 20.000 arganbomen die zich teweerstellen tegen de oprukkende woestijn. De lokale bevolking is arm, maar omdat ze de waarde van de boom onderkennen wordt hij door hen beschermd. Arganolie is daarmee een zeer zeldzame plantaardige olie geworden.

bron : www.huidolie.com

Gast  09 okt 2010 00:05
Een heel leuk artikel.Ik vroeg me af als die bomen zo waardevol zijn ,waarom planten zij die bomen niet op nieuw?
_





_
Gast  24 jan 2012 19:36
Je kunt de zaden van deze boom nog steds bestellen ,op ons zaden .nl
Ik heb er net een paar gezaaid en er is er 1 opgekomen. Ik woon in Zuid Spanje en hoop dat de boom hier wil groeien.

Gast  04 sep 2013 00:27
heb het laast bij www.arganmidas.nl arganolie gekocht samen met een arganmask.
Ik zou het iedreen aanraden

groetjes zara
_





_
Gast  17 sep 2013 00:34
Ik ben zelf gek op arganolie, gebruik het overal voor gezicht, lichaam, nagels en kook ermee. Na veel verschillende merken geprobeerd te hebben ben ik via een vriendin terecht gekomen bij www.arganwinkel.nl. Werkelijk de beste arganolie die te verkrijgen is, zowel de cosmetische en de culinaire.

Groetjes, Samantha

Gast  02 jun 2019 18:49
Wat een leuk artikel! Ik heb laatst ook pure argan olie gekocht bij https://morenatural.nl/product/arganolie-biologisch/. Dit is vere weg de beste pure Argan olie die ik tot dusver gebruikt heb. Het is zeker de moeite waard om eens te kijken. Groetjes Zaria
_