Delen     Populaire blogs     Volgende blog Ľ
Blog maken     Inloggen
_
_
Marokkaans/Arabisch koken met Amber
Heerlijke recepten uit de rijke wereld van de Marokkaanse en Arabische keuken en andere keukens met daarnaast allerlei evenementen,achtergrondinformatie,multicultureel nieuws en TV
_
Home__Weblog__Prikbord__Links__Gastenboek__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Overheerlijke Marokkaanse en andere Arabische gerechten met daarnaast lekkere recepten uit verschillende keukens: maak ze ook!! Klik om elk recept in z'n geheel te bekijken op "lees verder" of klik op de titel van het recept. (Wil je de recepten uitprinten, klik linksonder elk recept op het printer- icoontje)



Mijn Profiel

amber
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privť bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend






Zoeken in Google
_



CategorieŽn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Kipcurry met kikkererwten
06 april 2016 15:22




Couscous met vruchten
04 april 2016 13:58




Fotoboeken


Arabische achtergrond (2)
_
_






Weblog Vrienden





Gastenboek berichten

Conny
27 september 2018 15:44
_
Amber, gaat het goed met je? Ik mis nieuwe recepten en sowieso berichtjes van je !

Ferdinand
23 maart 2018 17:05
_
Even een tip aan de beheerder van de website, ik heb op de Div links geklikt van bedrijven die aangeraden worden. Misschien handig om de links is na te kijken, ca.de helft bestaat niet meer.

Olaf Wiggers
08 februari 2018 09:10
_
In het recept om zelf knoflookolie te maken worden gegrilde peperkorrels gebruikt. Ik ken deze niet en kan er ook niets over terugvinden op internet. Waar kan ik deze gegrilde peperkorrels kopen, of moet ik deze zelf grillen?




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door SiebevanderBij om 19:56
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door sammie49 om 19:54
_
Sammie49 Online

Door SiebevanderBij om 19:54
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door Rosalina42 om 19:53
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Rosalina42 om 19:52
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Adamm om 19:51
_
Adamm Online

Door Rosalina42 om 19:51
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door tosca46 om 19:50
_
Tosca46 Online





_

Andere artikelen



Marokkaans griesmeelbrood (Smida)2


Marokkaans griesmeelbrood

Bij elk Marokkaans gerecht op dit weblog en dan vooral bij de tajine-gerechten, staat vermeld dat je er Marokkaans brood bij moet eten.
In Marokko maar ook in de andere Noord-Afrikaanse landen wordt meestal brood gegeten bij de vlees/vis- en kipgerechten.
Vaak wordt dat brood thuis gebakken, maar je kunt het er ook kopen op straat bij kleine karretjes en natuurlijk bij de bakkerij.
Marokkaans brood is tegenwoordig ook ruim verkrijgbaar in Nederland en dan vooral bij de Marokkaanse en Turkse winkels in de wat grotere steden.
Voor wie niet zo'n winkel in de buurt heeft of voor wie het gewoon liever zelf thuis bakt volgt nu een recept voor Marokkaans griesmeelbrood. Erg lekker......

Dit heb je nodig:

Voor 3 grote of 4 middelgrote broden:
750 gram fijn griesmeel;
500 gram bloem;
2 eetlepels gedroogde gist;
1 klein theelepeltje zout;
2 eetlepels zachte roomboter;
lauw water.

Zo maak je het:

Zeef het griesmeel met de bloem en het zout boven een ruime bak of op een werkvlak.
Maak een kuiltje in de berg griesmeel/bloem,los de gist op in wat lauw water en doe dat samen met de zachte boter in het kuiltje.

Voeg een beetje lauw water toe vanaf het midden van de massa en bewerk dat tot het gaat samenhangen.
Voeg al knedend steeds 4 eetlepels lauw water toe en doe dat minsten 3-4 keer totdat je merkt dat je na heel veel kneden (met de handen of een keukenapparaat) een soepel en niet plakkerig deeg krijgt.

Bedek het deeg met een schone doek en laat het 15 minuten rusten.

Verdeel het deeg in bollen ter grootte van een flinke sinaasappel en maak ze op een met griesmeel bestoven werkvlak iets plat.
Draai het deeg om (bestrooi het werkvlak nogmaals met een dun laagje griesmeel) en maak de plakken deeg nog iets platter. (ze moeten niet te dik maar ook niet te dun zijn).
Draai het deeg weer om en leg de plakken deeg op een licht met wat bloem bestoven bakplaat.

Bedek met een schone doek en laat het deeg nog 20 minuten rijzen.

Maak met een mes oppervlakkige sneden bovenop het deeg of prik er met een vork gaatjes in en zet de bakplaat in een matig hete oven.
Bak de broden goudbruin.







Geplaatst op 03 oktober 2008 13:10 en 15647 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  _
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Jamila  
03 okt 2008 18:37
Ik maak normaal vaak teschnift.
maar deze ga ik ook maar eens proberen,als ik brood koop haal ik toch vaker turks brood,en daar zijn ze hier niet erg blij mee.
bedankt dus voor dit recept

Amber  
03 okt 2008 19:55
Heb je geen goeie bakker in de buurt? Ik heb vooral veel Turkse bakkers dicht bij mijn huis en die verkopen echt heerlijk Marokkaans brood, w.o. ook smidabrood,kleine smidapuntjes en volkorenbrood, groot en klein.
_





_
Jamila  
05 okt 2008 13:50
Jawel hoor ze zijn er wel de goede bakkers,maar dan moet ik naar de andere kant vd stad. Ik stuur mijn zoon wel op zijn scooter,dat is sneller dan met de auto die kant op.
Ik kies voor de makkelijke weg,ik heb altijd al zo een tijd te kort.

Gast  25 okt 2010 23:13
dit brood ziet er heerlijk uit, maar op hoeveel graden en hoe lang moet je het brood bakken.
_





_
Amber  
25 okt 2010 23:31
Bakken op ongeveer 250 graden en ze zijn klaar als, wanneer je er op klopt er een hol geluid klinkt en als de broden mooi goudbruin zijn.

Gast  29 dec 2010 23:38
Shoukran dit zocht ik nog
_





_
Amber  
31 dec 2010 00:04
Mooi zo!!

groetjes,
AMBER

Gast  01 okt 2011 12:08
dit is z'n toffe website
_





_
Amber  
01 okt 2011 19:49
Dank je wel!

groetjes,
AMBER

Gast  05 jan 2012 19:29
ik heb het gemaakt en het smaakte heerlijk :p haha
_





_
Gast  05 jan 2012 19:33
nou echt mijn moeder zei dat ik altijd van hier kijken :grin:

Gast  05 jan 2012 19:35
hey amber je bent de beste en als je er een kan sturen hahaha grapje :grin: groetjes mirjam

_





_
Gast  23 mrt 2012 12:00
het volledig recept gevolgd alles juist afgewogen en .....
het brood is mislukt

Amber  
24 mrt 2012 13:06
Jammer, misschien niet genoeg gekneed, niet genoeg water etc.
Kan aan van alles liggen.....
_





_
Gast  22 jan 2013 13:28
Salam, hoeveel graden moet de oven?
Erg leuke site trouwens!

Amber  
22 jan 2013 13:44
Bakken op ongeveer 200 graden of iets meer; ligt aan de oven die je gebruikt.
De bovenkant van het brood zal hard aanvoelen als het goudbruin gebakken is; als je het uit de oven haalt dan moet het hol klinken als het klaar is.
Na een paar minuten afkoelen zal het brood zachter worden..

Bedankt ook voor je compliment...

groetjes,
AMBER
_





_
Gast  25 jan 2013 13:42
Ah oke bedankt, ga het uitproberen! Trouwens had nog een vraagje, heeft u dat recept van libanees flinterdun platbrood, zoek het recept overal, kan het nergens vinden....wist niet aan wie ik het anders moest vragen

Amber  
25 jan 2013 13:58
Nee sorry, dat recept heb ik niet; ik zal eens voor je zoeken....
_





_
Amber  
25 jan 2013 14:24
Dit is een recept voor het platte brood dat je zoekt. Het is wel Syrisch brood:

Dit heb je nodig:

600 ml. lauwwarm water;
2 eetlepels gedroogde gistkorrels;
1 eetlepel suiker;
1 1/2 kilo bloem;
60 ml. olijfolie;
2 theelepels zout;
150 gram bloem (om te bestuiven).

Zo maak je het:

Vermeng het water met de gistkorrels
en het suiker in een kom.
Roer door elkaar zodat de gist goed oplost
en laat 10 minuten staan.

Zeef de bloem in een grote kom en maak
een kuiltje in het midden.
Giet de helft van het gistmengsel in het kuiltje.
Roer alles goed door elkaar en doe er dan beetje
bij beetje de rest van het gistmengsel bij.
Kneed alles door elkaar totdat je een samenhangende
bal krijgt en bestuif een werkvlak met wat bloem.
Kneed het deeg flink gedurende 12 minuten.

Giet een beetje olijfolie in de bodem van de kom
en rol daar de bol deeg doorheen zodat alles
is bedekt met een laagje olie.
Dek de kom deeg af met een doek of plasticfolie
en laat op een warme plaats 60 minuten rijzen
zodat het deeg zich verdubbeld.

Kneed het deeg daarna nog even door en verdeel
in 8 gelijke porties.
Rol van elke portie deeg een bal en leg die op
een ingevette bakplaat.
Bedek ze met een doek of met ingevet plasticfolie
en laat nog eens 30 minuten rijzen op een warme
plek.

Maak met ingevette handen van elke deegbal een
zo plat mogelijke ronde platte plak van elk ongeveer
22 cm.
Leg 1 of 2 van deze plakken op een met wat bloem
bestoven bakplaat (of bakplaten) en zorg er voor
dat er tussen elke deegplak minstens 7 cm. tussenruimte
is.
Bedek de plakken op de bakplaat weer met een doek
en laat nog eens 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven ondertussen op 220 graden.

Plaats 1 bakplaat op de onderste richel van de oven
en bak het platte brood 3 minuten totdat je ziet dat
het brood goudbruin is geworden en wat opgeblazen.

Haal dan uit de oven en bedek met aluminiumfolie
om ze warm te houden terwijl je de rest van de broden
bakt.

Gast  25 jan 2013 14:31
Ahhhh echt heel erg bedankt! Wil namelijk een libanese mezze maken met labne en tabouleh etc...echt heel erg bedankt! Groetjess
_





_
Amber  
25 jan 2013 14:37
Graag gedaan....succes er mee... :grin:

Gast  25 jan 2013 16:17
hoi ik heb een vraag , er bestaat ook bruin rond marocaans brood. had u dat recept ook?
_





_
Amber  
25 jan 2013 20:16
Gebruik in dat geval gewoon volkorenbloem i.p.v. witte bloem en/of griesmeel.

Gast  01 apr 2013 14:44
Inmiddels dit recept gemaakt. De broden waren te dik en te flauw ondanks dat ik er al meer zout in had gedaan dan aangegeven. Er staat nu een nieuw portie te rijzen. Jammer dat het recept niet wat preciezer is... en dan bedoel ik de maten en gewichten...
Hopelijk is het volgende brood wel naar m'n zin. In elk geval bedankt voor deze uitgebreide site.
groetjes, Irma
_





_
Amber  
01 apr 2013 16:15
Hallo Irma,

Het is heelmoeilijk om een precies recept te geven voor dit soort brood; het gaat op smaak en op gevoel en ligt ook aan de oven die je gebruikt....sorry.

Gast  01 apr 2013 18:24
Amber, dat begrijp ik maar ik bedoelde meer maten en gewichten..dus doorsnee brood en dikte (ongeveer) en hoeveelheid water...in ml en grammen zout...
In elk geval bedankt voor je reactie...

Groetjes,
Irma
_





_
Amber  
01 apr 2013 20:18
Sorry Irma,zo precies kan ik je geen hoeveelheden opgeven.
Ik heb bij de ingrediënten opgegeven hoeveel bloem/griesmeel etc. je moet gebruiken voor een bepaalde hoeveelheid deeg en daar moet je zoveel lauwwarm water aan toevoegen en kneden totdat je zelf voelt dat je een mooi deeg hebt gekregen.
Elk recept is een richtlijn waarbij je zelf kunt toevoegen of weglaten wat je wilt.