Delen     Populaire blogs     Volgende blog Ľ
Blog maken     Inloggen
_
_
Marokkaans/Arabisch koken met Amber
Heerlijke recepten uit de rijke wereld van de Marokkaanse en Arabische keuken en andere keukens met daarnaast allerlei evenementen,achtergrondinformatie,multicultureel nieuws en TV
_
Home__Weblog__Prikbord__Links__Gastenboek__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Overheerlijke Marokkaanse en andere Arabische gerechten met daarnaast lekkere recepten uit verschillende keukens: maak ze ook!! Klik om elk recept in z'n geheel te bekijken op "lees verder" of klik op de titel van het recept. (Wil je de recepten uitprinten, klik linksonder elk recept op het printer- icoontje)



Mijn Profiel

amber
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privť bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend






Zoeken in Google
_



CategorieŽn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Kipcurry met kikkererwten
06 april 2016 15:22




Couscous met vruchten
04 april 2016 13:58




Fotoboeken


Arabische achtergrond (2)
_
_






Weblog Vrienden





Gastenboek berichten

Conny
27 september 2018 15:44
_
Amber, gaat het goed met je? Ik mis nieuwe recepten en sowieso berichtjes van je !

Ferdinand
23 maart 2018 17:05
_
Even een tip aan de beheerder van de website, ik heb op de Div links geklikt van bedrijven die aangeraden worden. Misschien handig om de links is na te kijken, ca.de helft bestaat niet meer.

Olaf Wiggers
08 februari 2018 09:10
_
In het recept om zelf knoflookolie te maken worden gegrilde peperkorrels gebruikt. Ik ken deze niet en kan er ook niets over terugvinden op internet. Waar kan ik deze gegrilde peperkorrels kopen, of moet ik deze zelf grillen?




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door ReneW om 07:54
_
ReneW Online

Door S.postma om 07:52
_
Nieuwe Foto van de dag geplaatst

Door joop3232 om 07:52
_
Nieuwe Foto van de dag geplaatst

Door wimmie44 om 07:50
_
Wimmie44 Online

Door S.postma om 07:50
_
Nieuwe Foto van de dag geplaatst

Door S.postma om 07:47
_
S.postma Online

Door Rosalina42 om 07:47
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Rosalina42 om 07:46
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst





_

Andere artikelen



Kiptajine met abrikozen en blanke rozijnen


Kiptajine met abrikozen en blanke rozijnen

Een kiptajine om van te smullen.......gemakkelijk te maken en ook weer met die typisch Marokkaanse combinatie van hartig met zoet......

Dit heb je nodig:

1 hele kip in stukken of 4 kippenbouten;
15 gedroogde abrikozen;
100 gram grote blanke rozijnen;
1 grote of 2 kleine uien;
2 eetlepels honing;
1/2 bosje platte peterselie;
1/2-1 koffielepel kaneelpoeder;
2 kaneelpijpjes;
1/2-1 koffielepel gemberpoeder;
1/2-1 koffielepel kurkuma;
1 flinke mespunt saffraanpoeder;
zout en peper naar smaak;
(olijf-)olie;
water.

Zo maak je het:

Giet een scheut olie in een kookpan en braad daarin de stukken kip of de kippenbouten om en om aan tot ze goudbruin zijn.

Voeg er de fijngehakte ui, de specerijen en peper en zout aan toe.
Schep alles goed door elkaar en overgiet met 2 grote glazen water (ongeveer 450-500 ml).

Breng alles aan de kook en voeg er de platte peterselie aan toe (het halve bosje goed fijnhakken of anders samenbinden met een draadje garen tot een compact buideltje; naar keuze).

Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat zachtjes koken terwijl je af en toe alles omroert en de stukken kip omdraait.

Haal, als de kip gaar is (na ongeveer 40 min.) de stukken kip uit de pan en voeg aan de achtergebleven bouillon de gedroogde abrikozen, de blanke rozijnen en de honing toe.

Laat alles enkele minuten zachtjes doorkoken; af en toe roeren tot de saus wat inkookt en dikker wordt.

Proef of de smaak goed is en of er genoeg peper en zout in zit.

Doe de stukken kip weer in de pan en schep alles door elkaar zodat de saus goed in de kip dringt.

Schep de kip op een mooie voorverwarmde schaal (of in een tajine) schep de abrikozen/blanke rozijnenmassa er over- en omheen samen met de saus.

Dien heet op met daarbij Marokkaans brood en diverse lekkere salades.







Geplaatst op 17 november 2008 14:24 en 11383 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  _
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Amber-fan  
11 sep 2009 17:05
Hoihoi Amber!

Ook dit is weer een heerlijk gerecht. Marokkaans eten is verslavend gewoon. Zou het iedere dag wel willen eten.

Heb toch een vraag. Toevallig is het niet van toepassing op dit gerecht, maar heb is onmogelijk om platte peterselie te kopen. Niet op de markt en niet in de islamitische supermarkt. Heb je een alternatief?

Groetjes en een prettig weekend,

Je trouwe fan

Amber  
12 sep 2009 11:34
Hallo Amberfan,

Tja....wat let je om élke dag Marokkaans te koken? Keus genoeg, dacht ik zo, hahaha.

V.w.b. platte peterselie: dit soort peterselie is absoluuut essentieel voor Marokkaanse gerechten. het heeft n.l. veel meer smaak dan de gewone krulpeterselie (die ik nooit gebruik).
Ik koop die van mij altijd óf op de markt (Haagsche Markt, de grootste van Europa) óf bij de Turkse/Marokkaanse supermarkt.
Meestal is de platte peterselie die ik koop afkomstig uit Turkije.
Maar tegenwoordig schijn je platte peterselie ook te kunnen kopen bij de Albert Heijn.
Succes er mee,

groetjes en een heel fijn weekend,
AMBER
_





_
Harrie.somers  
29 mrt 2011 20:36
Ik heb geleerd dat men in de tajine alles klaarmaakt. U maakt alles in een pan klaar en gebruikt de tajine om op te dienen. Dit vind ik nep. Als ik een tajine maak word alles in de tajine klaargemaakt. En vanuit de tajine opgeschept. Geen andere pannen nodig. Dat is de bedoeling van de tajine. Vlug, eenvoudig, een pan (de tajine) en alles erin wat vooradig is op dat moment.

Amber  
30 mrt 2011 15:12
Hallo Harrie,

Ik heb op dit weblog ergens geschreven dat "tajine" niet alleen de benaming is van de kleipot waarin het gerecht wordt klaargemaakt maar ook dat het gerecht zélf "tajine" wordt genoemd.
Dat een tajinegerecht het best in een tajinepot klaar gemaakt kan worden weet ik natuurlijk; ik kook n.l. al meer dan 35 jaar Marokkaanse gerechten w.o. tajines.
Echter; niet iedereen is in het bezit van een originele tajine en dan is het volstrekt geoorloofd om het gerecht te bereiden in een gewone kook- of braadpan.
Daar is helemaal niets "nep" aan en ik vind die opmerking dan ook wel een beetje té ver voeren.....
Genoeg vrouwen in Marokko die een tajine bereiden in een tajinepot te veel gedoe vinden en het gerecht koken d.m.v. een kookpan en zelfs een snelkookpan, waardoor het eten sneller op tafel komt voor het hele gezin.
Eten vanuit een tajine of een tajinegerecht opgediend op een schaal wordt trouwens niet "opgeschept" maar dient met de hand en met behulp van stukjes Marokkaans brood te worden gegeten.
Zó heb ík het geleerd in Marokko en zo doen wij dat altijd........
_





_
VeraCruz  
06 aug 2011 12:26
O, zo lekker, en redelijk simpel daar houd ik van. ik gebruikte een dikke bodem, zeg maar juspan.? verse abrikozen en donkere, bijna zwarte rozijnen. Safraan poeder meegebracht uit Marokko. een stuk voordeliger dan de echte.

mijn slager maakt van echte kippenpoten, drumstiks, dijbouten en wat overblijft gaat in de soep. één zo'n dijbout is voor ons meer dan genoeg.

platte peterselie : bij mijn groente vrouw is gratis. (in Spanje)

ennn, ik gebruik mijn tajine, als serveerschaal. helaas is die niet meer blank te krijgen na mijn kookpoging op keramiek.

nogmaals dank aan Amber, heb nog wat liggen om te maken. mijn reactie komt pas als we het hebben geproeft.
groet en fijn weekend,
Ineke

Amber  
07 aug 2011 11:54
Hallo VeraCruz,

Fijn dat het gerecht je kan bekoren. Bereiden in een juspan is ook goed hoor.
In Spanje is alles te verkrijgen voor een goede en lekkere tajine.
Ik ben benieuwd hoe dít tajinegerecht jullie heeft gesmaakt.

groetjes,
AMBER
_





_
VeraCruz  
07 aug 2011 14:22
Dag Amber,
ik schreef al O, zo lekker. met andere woorden ook mijn kritisch, lastige tafelgenoot heeft ervan genoten.
we waren bijna 3 maanden in Marokko, hebben daar genoten van de sfeer, en hun eten. heb wat recepten mee terug gebracht en ook een tajine. helaas is dat op een keramische plaat geen succes.

mag ik je bij mijn weblog vrienden zetten.?
Sterkte als je mee doet met Ramadan. groet van uit zuid-west Spanje :grin:

Amber  
07 aug 2011 14:30
Ik ben blij dat het jullie allemaal heeft gesmaakt.
Zoals je misschien hebt gezien staan er nog veel meer lekkere tajinerecepten op dit weblog.
Natuurlijk mag je mij bij je weblogvrienden zetten; ik ben zeer vereerd :grin: .
Ik was een paar dagen geleden nog in Spanje (op de terugreis vanuit Marokko), via Algeciras naar Madrid en zo verder naar het noorden.
Nee, ik vast zelf niet omdat ik diabetespatiënt ben en medicijnen gebruik.

groetjes,
AMBER
_