Op mijn weblog staat natuurlijk ook een recept voor ingelegde citroenen; bijna een onmisbaar ingrediënt in tal van Marokkaanse (tajine-) gerechten.
Het originele recept kost echter wel wat tijd.
Je moet de ingelegde citroenen een tijdje laten "rusten" voordat je ze kunt gebruiken.
Soms willen we niet wachten en dan is onderstaande "snelle"versie misschien wel een uitkomst.
Het wijkt enigszins af van de traditionele methode, maar het resultaat is hetzelfde.....
Dit heb je nodig:
3 verse citroenen, goed schoongeboend;
3 eetlepels zout.
Snijd de boven- en onderkant van de citroenen af en snijd elke helft in 4 partjes.
Leg de partjes citroen met de gesneden kant op de snijplank en verwijder de witte harde delen.
Maak het vruchtvlees met een scherp mes los van de schil en bewaar het.
Doe de stukken schil in een pot.
Verwijder de pitten uit het vruchtvlees en doe het vruchtvlees in een keukenmachine.
Voeg het zout toe.
Maal het vruchtvlees met het zout tot een smeuiige massa.
Giet de citroenmassa bij de schillen in de pot zodat die helemaal bedekt zijn.
Zet de pot 4 minuten op vol vermogen in de magnetron.
Haal de pot dan uit de magnetron en als de stoom ontsnapt dan doe je het deksel er meteen op.
Schud de pot en houd 'm ondersteboven zodat het sap overal in de pot komt.
Laat helemaal afkoelen en zet de pot op een donkere plaats.
Na 3 dagen zijn de citroenschillen klaar voor gebruik.
De vliezen zijn dan doorschijnend en de citroen zacht.
Bewaar na opening de pot in de koelkast.
Haal de schil die je nodig hebt voor de gerechten er uit maar laat het pulpachtige sap zitten.
Spoel de schil goed af en snijd ze in stukjes of reepjes al naar gelang het recept van het gerecht dat je er mee maakt.
Deze methode is voor 3 citroenen tegelijk.
Voor 2 citroenen heb je een pot nodig van 350 ml, voor meer citroenen is een grotere pot nodig.
Je kunt, als er nog plaats voor is, een scheutje olie op het oppervlak gieten voordat je de pot sluit.