Delen     Populaire blogs     Volgende blog Ľ
Blog maken     Inloggen
_
_
Marokkaans/Arabisch koken met Amber
Heerlijke recepten uit de rijke wereld van de Marokkaanse en Arabische keuken en andere keukens met daarnaast allerlei evenementen,achtergrondinformatie,multicultureel nieuws en TV
_
Home__Weblog__Prikbord__Links__Gastenboek__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Overheerlijke Marokkaanse en andere Arabische gerechten met daarnaast lekkere recepten uit verschillende keukens: maak ze ook!! Klik om elk recept in z'n geheel te bekijken op "lees verder" of klik op de titel van het recept. (Wil je de recepten uitprinten, klik linksonder elk recept op het printer- icoontje)



Mijn Profiel

amber
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privť bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend






Zoeken in Google
_



CategorieŽn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Kipcurry met kikkererwten
06 april 2016 15:22




Couscous met vruchten
04 april 2016 13:58




Fotoboeken


Arabische achtergrond (2)
_
_






Weblog Vrienden





Gastenboek berichten

Conny
27 september 2018 15:44
_
Amber, gaat het goed met je? Ik mis nieuwe recepten en sowieso berichtjes van je !

Ferdinand
23 maart 2018 17:05
_
Even een tip aan de beheerder van de website, ik heb op de Div links geklikt van bedrijven die aangeraden worden. Misschien handig om de links is na te kijken, ca.de helft bestaat niet meer.

Olaf Wiggers
08 februari 2018 09:10
_
In het recept om zelf knoflookolie te maken worden gegrilde peperkorrels gebruikt. Ik ken deze niet en kan er ook niets over terugvinden op internet. Waar kan ik deze gegrilde peperkorrels kopen, of moet ik deze zelf grillen?




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door Loezie om 13:35
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door IneMaartje om 13:34
_
IneMaartje Online

Door Ineke1943 om 13:32
_
Nieuw prikbordbericht geplaatst

Door ramapi om 13:31
_
Nieuwe Reactie geplaatst

Door JanRutgers om 13:31
_
JanRutgers Online

Door Marguerite1 om 13:31
_
Marguerite1 Online

Door Uitlimburg. om 13:31
_
Uitlimburg. Online

Door ramapi om 13:31
_
Nieuwe Reactie geplaatst





_

Andere artikelen



Baghrir (Marokkaanse pannenkoekjes)


baghrir


Lekkere luchtige pannenkoekjes met duizend gaatjes.

Dit heb je nodig:

350 gr bloem
150 gr smida (griesmeel)
700 ml water
7 gr gist (1 zakje gedroogde is dat)
1 zakje bakpoeder
2 tl zout.


Zo maak je het:

Alles samen goed mixen tot een beslag.
Ik doe het in een kom en die zet ik in een bak met warm water en dek hem af met een theedoek. Laten rijzen tot er schuim opstaat. Even doorroeren (je ziet dan allemaal luchtbelletjes in het beslag).

Dan zet ik het vuur aan en neem een anti-aanbakpan (heel belangrijk anders mislukken ze!), waar geen krassen in zitten.
Doe een soeplepel beslag in de pan (die moet koud zijn en dus niet op het vuur hebben gestaan!).
Zet hem dan op hoog vuur. Wanneer de randjes droog worden kan je het vuur laag zetten en moet je wachten tot de bovenkant droog is, dan is hij klaar.

Haal hem voorzichtig uit de pan (randjes losmaken en dan eronderschuiven, zodat hij niet kapot gaat!).

Leg de baghrir na het bakken naast elkaar op een schone, droge theedoek. Vooral niet opstapelen, want anders blijven ze aan elkaar plakken.

Spoel de pan om met koud water aan binnen en buitenkant zodat hij koud is en droog dan af. Weer een lepel beslag erin en zo verder gaan tot ze allemaal klaar zijn.


Smelt een kluit roomboter samen met een paar eetlepels honing

en bedruip de baghrir daarmee.





Geplaatst op 12 maart 2007 12:36 en 22797 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  _
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Jamila  
12 jan 2008 19:00
Ik zie waarschijnlijk al wat ik fout gedaan heb,ik had wel een ander recept,maar ik heb inplaats van lauwwarm water gewoon koud gebruikt.
Zal daar de fout meegedaan zijn.
Morgen weer proberen.

Amber  
13 jan 2008 00:50
Ik ben zelf niet zo heel tevreden over bovenstaand recept, dus ik denk dat ik snel een ander zal gaan plaatsen.
Tot dan maar een beetje geduld; ik zal mijn best doen.
Misschien heb je gelijk voor wat betreft het gebruiken van lauwwarm water.
Zou best kunnen.
groetjes,
Amber
_





_
Jamila  
13 jan 2008 18:10
Ik ga het van de week weer proberen,ik ga eerst een nieuwe koekepan kopen.
Bedankt voor je reactie.
Op het moment staat de griesmeelcake in de oven,over een klein uurtje zal hij klaar zijn.
Lekker voorbij de koffie vananvond.

Gast  27 nov 2011 08:40
Dag Amber,

Ik ben een paar keer op je site geweest ziet er allemaal erg lekker uit!
Echt goed dat je marokkaans kan koken!

Wil graag de 1e recept voor bagrir gaan maken maar wat bedoel je met 1 zakje verse gist? Waar kan ik die kopen? Ik ken wel de zakjes gedroogde gist die haal ik bij de AH maar waar kan ik de zakjes verse gist halen? Kan je anders er een foto van maken? Dank je wel!

Trouwens heb vaak die gaatjespannenkoeken recepten uitgeprobeerd of het mislute gelijk of ik kon ze een paar keer maken en daarna mislukten ze! Baal er wel van zou graag eens een recept willen die gegarandeerd altijd lukt! :grin:

Liefs,

Samia
_





_
Amber  
28 nov 2011 11:58
Hallo Samia,

Ik raad je aan liever het recept nr. 2 te gebruiken; dat geeft (vind ik) het beste resultaat.

succes,
AMBER

Gast  02 dec 2012 13:29
Hoi Amber,

Kun je me vertellen waar het recept van Baghrir nr.2 staat?

Alvast bedankt voor je heerlijke tajin recepten.

groetjes Maryam.

_





_
Amber  
02 dec 2012 15:19
Hallo Maryam,
Misschien bedoel je het recept nr. 1,maar dat vond ik persoonlijk niet zo'n goed recept met veel minder goed resultaat.....dus ik heb het verwijderd.

groetjes,
AMBER

Gast  02 dec 2012 17:40
hoi schat ik kan helemaal niet koken,maar nu ga ik alles uitproberen,ziet er allemaal goed uit,liefs saloua
_





_
Amber  
02 dec 2012 23:11
Hallo Saloua,

Geeft niet dat je niet kan koken; kon ik eerst ook niet maar al doende leer je wel, heb ik gemerkt.
Gewoon de niet al te moeilijke recepten het eerst uitproberen.
Ik wens je veel plezier en succes daarbij,

groetjes,
AMBER

Gast  25 feb 2013 14:02
Hoi Amber!

Ik kook bijna wekelijks recepten van jouw site! Alles smaakt altijd goed! Zelfs de bagrir had ik nog nooit gemaakt en lukte in 1 keer!! Jij leert mij marokkaans koken hahaha!! Bedankt! Nu krijg ik zaterdag eters en wil kip uit de oven maken met olijven. Maar mijn oven is klein. Kan ik gewoon die kip grillen, warmhouden, dan weer de volgende kip grillen en dan allemaal opdienen met saus??

Groetjes cin :grin:
_





_
Amber  
25 feb 2013 17:54
Ja hoor,volgens mij kan dat prima....

Gast  03 mrt 2013 19:47
Hallo ik wou even zegen dat ik het een hele leuke site vind en dat alles duidelijk staat beschreven. Heb vandaag baghrir gemaakt en heb het aan mijn man gegeven hij is marokkaans, hij dacht dat ik het had gekocht dus dank zij u site is het mijn toch gelukt, hij vond het erg lekker ik trouwens ook.

Met vriendelijke groet Sylvia
_





_
Amber  
04 mrt 2013 11:38
Hallo Sylvia,

Ik ben blij dat de baghrir je goed zijn gelukt en dat ook je man ze lekker vond.
Als hij dacht dat je ze had gekocht, dan moeten ze wel goed zijn toch? :grin:

Veel plezier met alle recepten hier,

groetjes,
AMBER

Gast  20 apr 2013 12:13
het heeft geen bubbels

_





_
Amber  
20 apr 2013 15:01
Hallo Samia,

In het recept staat "7 gram gist" en als je dat niet wilt gebruiken dan kan je een zakje gedroogde gist nemen; ik gebruik die meestal dus probeer het eens, zou ik zeggen....
Het staat gewoon bij de bak-artikelen in het schap bij het bakpoeder en de vanillesuiker.....

succes er mee,
groetjes,
AMBER

Gast  19 jun 2013 10:56
kan je het ook met verse gist maken
_





_
Amber  
19 jun 2013 11:35
Ja hoor......gist is gist en persoonlijk vind ik gedroogde gistkorrels gemakkelijker in het gebruik, maar verse gist kan dus ook.

Gast  16 jul 2013 15:44
Ik ga m zo uitproberen. Bedankt!
_





_
Gast  24 jul 2013 17:40
ik ga het nu baken met mijn moeder voor bij de foetor


Amber  
24 jul 2013 21:05
Goed zo, succes er mee......
_





_
Gast  04 mrt 2014 13:27
hmm lekker i love it



Gast  07 apr 2014 15:31
Ga het nu ook maken vor het eerst maar ik gebruik wel meteen lauwwarm water. Griesmeel vanille cake is ook net klaar moest 2 maken want beslag was teveel voor de nieuwe rechthoekige bakvorm lol.

Waarom moet de baghrir in een koude pan gebakken worden? En niet omgedraaid worden?
Bij NL pannenkoeken wat ik altid maak smelt men boter en bakt dan pannenkoek aan 2 zijdes

24 eetlepels bloem
6 eieren
5 zakjes vanillesuiker
Dikke liter melk
(Eerst eieren kloppen dan helft bloem en minder dan helft v melk erbij dat goed mengen en dan overige 12 el bloem erbij en resterende melk
Kunt ook minder maken , reken gewoon op 1 ei 4 scheppen bloem.
Kunt ook theelepel bakpoeder toevoegen dan extra luchtig

_





_
Amber  
07 apr 2014 15:49
Als je precies de ingrediënten hebt gebruikt voor de vanille-griesmeel basboussa dan zou dat beslag toch wel precies in een langwerpige braadslee moeten passen hoor.

Baghrir moet je bakken in een koude pan voor het beste bakresultaat.
Je schept het beslag in de koude pan en bakt het langzaamaan zodat de gist de tijd krijgt om bubbeltjes te vorm in het beslag.
Het is gewoon 1 methode die je kunt gebruiken en die een goed resultaat geeft.
Van mij mag je ook best een ander recept met een andere methode gebruiken hoor.
Baghrir horen traditioneel niet omgedraaid te worden; sommige mensen doen het wel, maar het is ten eerste niet nodig en ten tweede bederf je de mooie bovenzijde van de baghrir.
Gewone pannenkoeken bak ik ook vaak hoor....gewoon een ouderwets recept van eierpannenkoeken uit mijn oude Hollandse kookboek.
Lukt altijd en erg lekker :grin: :grin:

groetjes,
AMBER

Gast  07 apr 2014 17:02
Leu dat je zo snel reageert!
Ik heb een rechthoekige bakvorm gekocht, een braadslede was idd een stuk groter, maar dat paste niet in mijn combi oven 😉
Hij is heerlijk geworden, heb m'n Marokkaanse buren al stukjes gebracht.
Ben nu bezig met de baghrir bakken, ze blijven alleen wT bleek ?
Ik stelde de vragen mbt omdraaien etc gewoon ter info , ik krijg wen mooi honingraat in de koeken dus zal wel iets goed doen 😉
_





_
Amber  
08 apr 2014 13:04
Ik hoop dat je baghrir lekker zijn geworden......je moet ze wel besprenkelen met gesmolten boter met honing, want zó,zonder iets smaken baghrir naar niks.
En ja, je horen heel bleek te blijven en dat blijven ze ook als je ze niet omdraait; de onderkant van de baghrir zijn dan ietsje bruin;vooral niet te hard laten bakken want anders worden ze té bruin (of zelfs zwart) van onderen.
Ik ben ook vergeten te vermelden in het recept dat je ze absoluut niet mag stapelen maar ná het bakken naast elkaar moet leggen op een schone,droge theedoek.
Ik zal dat nú even aanpassen in het recept.

groetjes,
AMBER

Gast  21 apr 2014 22:40
Hej Amber
Ik zie nu pas je reactie terug. Ze waren heeeeerlujk! Ik had idd boterhoning gemaakt en erover gedaan maar ze dus wel opgestapeld op een bord. Maas ergens elezen dat de honing t plakken zou tegengaan, ze plakten idd niet aan elkaar maar waren wel echt week geworden.
Heb Ze niet omgedraaid en ze gingen ech heel makkelijk met bakken. Super recept en beschrijving dus!
Morgen à ik ze weer maken, m'n buurvrouw is Marokkaanse en kwam me laatst weer bord couscous brengen, heb haar gisteren vers zelf gebakken broodjes gebracht en eigengemaakte eiersaLade en savonds stond ze weer aan deur deze keer met zoetigheid, weet niet wat maar t lijkt op een holle oliebol en holle donutring.

De babousa was bij haar ook goed in de smaak gevallen

Breng haar morgen haar bord terug met de baghrir haha
Dus ik moet ze naast elkaar leggen, mogen ze helemaal niet op elkaar? Wanneer de honing aanbrengen/sprenkelen? Meteen na bakken of pas bij opdienen?

Groetjes Sanne
_





_
Amber  
22 apr 2014 14:12
Leuk hoor dat je gerechten uitwisselt met je Marokkaanse buurvrouw; ik doe hetzelfde (ik heb twee Marokkaanse buurvrouwen :grin: ) met mijn buurvrouwen.
Ook bij hen is mijn basboussa favoriet, maar ook mijn vanille/chocolade marmercake.

V.w.b. de baghrir; je mag de baghrir, als ze nét uit de pan komen, niet opstapelen;leg ze gewoon apart neer op een schone droge doek.
Je kunt ze als je helemaal klaar bent met bakken evt.nog even opwarmen in de magnetron (dan ook verspreid en niet helemaal op elkaar op een schaal leggen) en daarná besprenkelen met het boter/honingmengsel.
Je kunt ook het boter/honing-mengsel in een koekenpan maken en daar dan de baghrir één voor één doorheen halen.
Stapelen kan je ze dan wel, maar het staat mooier wanneer je ze elkaar overlappend op een schaal/bord legt.

Die oliebollen met een gat er in heten SFENJ; het zijn een soort Marokkaanse donuts en je kunt ze in Marokko op straat kopen; ze worden vaak gegeten 'smorgens bij het ontbijt maar ook 'smiddags bij de thee.
Ook baghrir kan je tegenwoordig in Marokko overal op straat kopen; lekker makkelijk want dan hoef je ze alleen maar te verwarmen thuis :grin: :grin:

Het recept voor SFENJ heb ik helaas niet maar dat is vast wel te vinden via Google....

groetjes,
AMBER

Gast  25 apr 2014 08:18
Hoi Amber

Jouw pagina is echt geweldig vind ik 😁
Ik hou van van alles proberen en bij jou staat zooooveeel en zooo duidelijk! Toppie!
M'n buurvrouw spreekt geen Nederlands en geen Engels. Alleen Marokkaans en Frans , ik beide talen niet. Frans helaas maar 2jaar op middelbare school gehad. Maar met handen en voeten verstaan we ons prima!
Had wel een Marokkaanse tante maar zij is helaas toen wij net in ons huidige huis gingen wonen 2jaar geleden, overleden. Heel jammer! Ik kan haar en m'n buurvrouw in gedachten al horen babbelen 😉

Zometeen met mijn zoontje eendjes voeren en dan naar mijn ouders, baghrir maken voor hen. Alleen mam lust geen honing, wat kan ik anders gebruiken, abrikozenjam zoals bij de basbousa?

Groetjes en tot gauw!
_





_
Amber  
25 apr 2014 14:22
Je kunt gerust abrikozenjam gebruiken hoor of anders dunne schenkstroop i.p.v. honing....

Gast  10 aug 2014 15:27
Hoi Amber!

Afgelopen suiker feest was het dagelijks uitwisselen van gerechten cq gebak tussen de buurvrouw en mij.
Heb haar oa reibekuchen gebracht, nja voor iedereen daar dan he ;)
Maar ook een hele arretjescake(eigen geveld maar zag er ook ene op jouw site voorbij komen geloof ik) en nou het viel zo in de smaak bij de dames dat de buurvrouw meteen over de schutting mij weer riep en duidelijk maakte(spreekt alleen Marokkaans en Frans en ik beide niet lol) dat ze het recept willen. Heb het in nl opgeschreven want de ingrediënten in Frans lukte nog wel maar de bereidingswijze niet hoe makkelijk het ook maken is lol.

Ik heb nog en paar duinen op de tot do lijst staan van jouw recepten hen er zoveel weer gezien toen ik neusde mbt Suikerfeest..
Ga maar weer snel eens beginnen!

Je site is echt geweldig, dat jij al drze moeite doet voor andere, zoals mij, dat is echt top!
_





_
Amber  
10 aug 2014 18:09
Ik heb dit weblog expres opgezet voor iedereen die wat meer over de Marokkaanse keuken en andere Arabische keukens willen weten.
Tot voor kort waren al die gerechten tamelijk onbekend, maar de laatste tijd hoor en zie er meer over.
Vandaar dus.
Fijn dat je een fan bent van mijn weblog dus bedankt voor je complimenten. :grin: :grin:

groetjes,
AMBER